Boekpreview Gerco Schröder

Ruiter of boer, je bent in de eerste plaats manager

1 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Een zomermiddag in de nabijheid van het Twentse Tubbergen. In de stallen van BWG Stables gonst het van de bedrijvigheid. Vanuit ramen en deuren steken nieuwsgierige paardenhoofden naar buiten.

Paardenmeisjes – allemaal blond, allemaal een paardenstaart – verzorgen de dieren en groeten vriendelijk (‘Moj!’). Waar Gerco is? Geen idee. Evelien Schröder – blond, paardenstaart – biedt soelaas. Haar man is achter in de buitenbak. ‘Langs die trailer, dan zie je ze vanzelf.’ ‘Ze’, dat zijn Gerco en de tweeling Ben en Wim, zijn oudere broers. Gerco zit op een paard, broer Ben dirigeert de combinatie over de hindernissen. Het bezoek wordt gesignaleerd. Ben, in onvervalst Tukkers: ‘Gerco kump er zo an.’ Ook Gerco zelf heeft ons inmiddels ontdekt. ‘Nog een paar minuutjes’, verontschuldigt hij zich in het voorbijgaan.

De Schröders – Gerco voorop – mogen dan in de paardenspringsport zo’n beetje alle prijzen hebben behaald die er zijn te behalen – tot en met Olympisch zilver toe, van arrogantie is geen sprake. Ze zijn gemoedelijk, zichzelf gebleven. Dankzij diezelfde paardensport. Gerco: ‘De ene keer win je, een week later bak je er niets van. Dat houdt je met beide benen op de grond.’

Maar ook door de nuchterheid die ze van huis uit hebben meegekregen. Vader Schröder was boer. Een harde werker, die al zijn energie stak in het bedrijf, de dagelijkse strijd om het bestaan. De spaarzame tijd die restte, ging naar de paarden, zijn hobby. Zijn zoons hebben van die passie met succes hun beroep gemaakt. Maar parallellen met het boerenbestaan zijn er nog volop, verzekert Gerco.

Die overeenkomsten zijn zelfs zichtbaar. Waar nu de stallen van BWG staan, stond eerst het boerenbedrijf van vader Schröder. Een klein deel van wat vroeger de varkensstal was, staat nog overeind. Maar ook dat wordt binnenkort gesloopt en weer opgebouwd. In dezelfde stijl als de rest van het nieuwe, 45 boxen tellende complex dat beschikt over alle trainingsfaciliteiten die nodig zijn voor een professionele springstal.

De paarden waren in eerste instantie bedoeld voor het werk, niet voor het springen

Schröder-senior had een middelgroot gemengd bedrijf: varkens, stieren, een zestigtal melkkoeien, wat kippen en paarden. Die paarden waren primair bedoeld voor het dagelijkse werk. Maar vader gebruikte ze ook om ermee te springen. Vooral in de zomermaanden op concoursen in de omgeving. Daar ging hij dan ’s ochtends na het melken heen. Te paard, om met datzelfde paard aan het concours mee te doen en er vervolgens weer op naar huis te rijden.

Echt succesvol was hij niet. Maar dat was ook niet de intentie. De paarden waren in eerste instantie bedoeld voor het werk, niet voor het springen. En vader had ook wel wat anders aan zijn hoofd. Zeker, Wim, Ben en de twee zussen staken ook de handen uit de mouwen, maar het meeste werk kwam toch op zijn schouders terecht.

Gerco’s bijdrage aan het boerenbedrijf bleef beperkt. Als peuter was hij weliswaar helemaal in de ban van het boeren, maar nog te jong voor het echte werk. Bovendien raakte hij al op zijn zesde bevangen door het paardenvirus. Aanvankelijk had hij niet zoveel met deze dieren. Naar de voor Ben en Wim door vader aangeschafte pony keek hij nauwelijks om, laat staan dat hij erop wilde rijden. Tot zijn broers hem hiertoe overhaalden.........

Dit is een deel uit het interview met Gerco Schröder in het boek Boeren in Business, Succesvolle Nederlanders over hun boerenroots. 
U kunt Boeren in Business heel eenvoudig bestellen via bol.com. Vandaag besteld, morgen in huis. Het boek heeft een gelimiteerde oplage.

In het boek, een uitgave van Boerenbusiness.nl, staan twaalf indringende gesprekken van twaalf bijzondere boerenkinderen. Met naast Schröder onder meer Cor van Zadelhoff, de grootste makelaar van Nederland, Olympisch schaatskampioen Marianne Timmer, wijlen Jaap Buijs, de succesvolle artiestenmanager uit Volendam, Marktplaats-oprichter Bob Crébas en beursgoeroe Jaap van Duijn.

Bestel nu direct via Bol.com

Foto Gerco Schröder: Aleksander Willemse

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden