Ook 2016 geen groei

Krimp areaal landbouwgrond bij Fagoed

2 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Grond-beleggingsmaatschappij Fagoed zag haar ‘areaal’ landbouwgrond in 2015 verder inkrimpen. Dat blijkt uit het in april verschenen jaarverslag. Ook de waarde van de totale portefeuille nam af. Door lagere kosten bleef het bedrijfsresultaat echter op een gelijk niveau.

De onroerendgoedportefeuille van Fagoed omvatte op 31 december in totaal 4.526 hectare. Een daling van 388 hectare in een jaar tijd. Omgerekend bijna acht procent. De waarde daalde eveneens, tot 133,6 miljoen euro. Het eigen vermogen bedroeg eind 2015 nochtans ruim 140 miljoen euro. Dat is het beste resultaat in vijf jaar tijd.

388

hectare

daalde de portfolio van Fagoed in 2015

Begin april vertelde Fagoed-directeur Frans Willem Romer nog in een interview met Boerenbusiness dat het portfolio met enkele honderden hectares was uitgebreid. ‘In totaal bevat onze portfolio nu een kleine 5.000 hectare’. Een wel heel kleine 5.000 hectare, zo blijkt. De uitspraken van Romer leidde dan ook tot verontwaardiging op het forum.

Vijf jaar geleden omvatte de portfolio van Fagoed nog ruim 5.300 hectare. De oppervlakte slinkt echter jaarlijks. Wel nam het fondsvermogen toe. De canonopbrengsten namen in 2015 eveneens af, tot 4,7 miljoen euro. Dat is het op een na laagste resultaat in vijf jaar tijd. De gemiddelde canon bedraagt 1.055 euro per hectare. De erfpachter is verplicht jaarlijks deze canon af te dragen. De canon wordt berekend als een percentage van de geïndexeerde hoofdsom.

In 2015 boekte het Beleggingsfonds Fagoed een beleggingsresultaat van 6,4 miljoen euro, tegenover 9,2 miljoen euro in 2014. Dit is het gevolg van een laag inflantiepercentage. De ongerealiseerde herwaardering – en daarmee het indirect beleggingsresultaat – bleef hierdoor achter.

Ook voor 2016 wordt geen groei in het areaal verwacht

Fagoed koopt landbouwgrond en geeft deze in erfpacht uit voor een periode van 27 of 40 jaar. Daarnaast kunnen beleggers investeren in het financieren van Nederlandse landbouwgrond. De meeste landbouwgrond van Fagoed ligt in Groningen. In totaal 800 hectare. De akkerbouwsector is met 47 procent verreweg het meest vertegenwoordigd.

De beleggingsmaatschappij verwacht dat de huidige situatie zich in 2016 voort zal zetten. Er is geen nieuw kapitaal beschikbaar gekomen en het vrijgekomen kapitaal uit terugkopen is opnieuw geïnvesteerd in erfpachtfinancieringen. Er is vooralsnog geen nieuw kapitaal aangewend om areaaluitbreiding te realiseren. Daarom wil Fagoed zich richten op sectoren die behoefte hebben aan schaalvergroting en waar kansen liggen. Ook is het op zoek naar grote institutionele beleggers om kapitaal aan te trekken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden