Voor uien- en aardappelteelt

500 hectare akkerbouwgrond zoekt boer

13 Januari 2017 - 8 reacties

Een niet-agrarische investeerder is op zoek naar een manager of bedrijf die zijn pas verworven akkerbouwbedrijf van 500 hectare wil runnen. Het gaat om eerste klas grond die onder andere geschikt is voor de teelt van aardappelen en uien. Grondmakelaars noemen het een unieke transactie en mogelijk een kans voor wie akkerbouw groot wil aanpakken.

Wie enthousiast is geworden na het lezen van deze tekst moet zich wel realiseren dat het om een bedrijf gaat in graafschap Cambridgeshire, Engeland. Een kleine 8 uur rijden vanaf Lelystad. In ruil voor het emigreren krijg je het leiderschap en vrije hand over ruim 500 hectare (1.250 acre) grade 1 en 2 landbouwgrond, schrijft Farmers Weekly.

14,25

miljoen euro

werd voor het bedrijf betaald

In de dagen voor kerst kocht een onbekende niet-agrarische investeerder, afkomstig van het Europees continent, het bedrijf in één koop. Makelaar Stephen Hall van makelaarskantoor Brown & Co noemt het een unieke transactie. Het is één van de grootste bedrijven die in de laatste vijf jaar is verhandeld op het eiland. Hall is nu – in opdracht van investeerder Mister X – op zoek naar een ondernemer die het wil runnen.

Farcet Farms, zoals het bedrijf heet, is opgebouwd uit drie bedrijven die zijn opgedeeld in blokken van 195, 210 en 106 hectare. In totaal is 1.650 ton graanopslag aanwezig, 1.400 ton mechanisch gekoelde kistenbewaring en 500 ton bulkbewaring voor uien. Daarnaast zijn twee beregeningsreservoirs aangelegd met 120.000 kuub waterinhoud en een leidingnetwerk naar de percelen.

Makelaarskantoor Strutt & Parker verkocht het bedrijf eind 2016 voor een bedrag dat rond de vraagprijs van 12,5 miljoen pond lag. Omgerekend 14,25 miljoen euro. Eigenlijk waren de drie bedrijven los te koop, maar de investeerder had meer interesse in één deal. Voor de losse bedrijven vroeg de makelaar bedragen tussen de 4,5 en 5,7 miljoen euro. Het bedrijf trok veel aandacht van investeerders binnen en buiten het VK.

De kersverse eigenaar zoekt een zakenpartner die het bedrijf op contract wil beboeren. Lukt dan niet, dan wordt voor de drie bedrijven afzonderlijke partners gezocht. In de eerste plaats ligt een contract voor twee of drie jaar op tafel, met de intentie om na die periode lange termijnafspraken te maken. De grond bestaat voornamelijk uit een dik veenpakket waar uien, suikerbieten en graan op zijn verbouwd. De gemiddelde uienopbrengst ligt op 40 ton/ha en die van tarwe op 10 ton/ha. De beregening maakt het mogelijk veel verschillende gewassen te verbouwen waaronder aardappelen, wortelen en prei, zoals in het verleden is gebeurd.

Brexit schrikt investeerders niet af

Makelaar Hall denkt dat er veel interesse is omdat graanprijzen zich op een dieptepunt bevinden en akkerbouwers hun heil in andere gewassen gaan zoeken. Mechanisatie is echter niet aanwezig, waardoor vooral gevestigde agrarische ondernemers of loonwerkers in aanmerking komen.

Sinds juli 2015 is de pond met bijna 20 procent in waarde gedaald. In diezelfde periode is de gemiddelde grondprijs van akkerbouwland in Oost-Engeland afgenomen met bijna 2.200 euro per hectare. De koper van het bedrijf kreeg vooral interesse toen de pond laag stond en de euro sterk. Ondanks Brexit is er volgens de makelaar nog onverminderd interesse in grond door buitenlandse investeerders. Hij rekent met een rendement van 2 procent per jaar, waar een laag risico tegenover staat. ‘Dat is misschien niet veel maar wanneer je geld investeert in Centraal- of Oost-Europa ben je niet veel beter af.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Westbrabander 13 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10873007/500-hectare-akkerbouwgrond-zoekt-boer]500 hectare akkerbouwgrond zoekt boer[/url]
Iets voor jou Niels
Niels 13 Januari 2017
Westbrabander schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10873007/500-hectare-akkerbouwgrond-zoekt-boer]500 hectare akkerbouwgrond zoekt boer[/url]
Iets voor jou Niels

Zoek nog centen heb jij nog wat in de oude sok liggen?
Abonnee
henk 13 Januari 2017
€ 14.250.000,- x 2% = € 285.000,- : 500 ha = € 570,-/ha.
Moet kunne ...
arme boer 16 Januari 2017
hey henk, jij rekent met 2% dat is te kort ze rekenen daar met 2,75% per hectare, dat is andere praat
Brambo 18 Januari 2017
He, verdikkie, Mister X was me net voor ...
Wilco 18 Januari 2017
Dan word het 783.75 € per ha volgens mij
knollenland 18 Januari 2017
een trekker van 90 pk meer kan die veen grond niet dragen ,dat houd in dat je veel uren moet maken
boer yv 18 Januari 2017
Geldt dit over 4 jaar ook nog zodra ik klaar ben met school??
BenVM 12 Maart 2018
Dit is ideaal voor Zuid-Afrikaanse boeren die nu met bosjes worden vermoord omdat ze blank zijn ( 1 boeren gezin per dag ). van de 40.000 bedrijven daar staan er 21.000 te koop. Iedereen wil weg maar hun bedrijf is niet verkoopbaar omdat de overheid grond zonder compensatie kan afpakken. Die mensen hebben dus geen geld en zouden maar al te graag een dergelijk bedrijf runnen.
Is dit nog beschikbaar?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Nieuws Varkens

Verenigd Koninkrijk blijft afnemer van varkensvlees

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox