Verdichting baart zorgen

Bodemvruchtbaarheid. Achteruitgang niet bewezen

3 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De afnemende bodemvruchtbaarheid krijgt veel aandacht van landbouwpolitici en belangenorganisaties. Dit als gevolg van bemestingsnormen die steeds verder aangescherpt worden. Toch is het maar de vraag of dit klopt en of dit in elk geval het grootste punt van zorg is.    

Bodemverdichting verdient evenveel aandacht

Grond-en gewaslaboratorium Eurofins meet geen afnemende organische stofgehaltes in de bodem en bodemverdichting verdient minstens evenveel aandacht. Zo veel mogelijk hectares bewerken tegen zo laag mogelijke kosten is een belangrijke oorzaak van bodemverdichting. Beter twee keer bewerken met een lage bandendruk, dan één keer met een te hoge bandendruk, is de remedie. 

Het was een van de conclusies op de themamiddag van de Commissie Bemesting Akkerbouw Vollegrondsgroenten (CBAV). Specialist Harm Brinks van Delphy leidde het debat naar aanleiding van de presentaties die Wageningen UR medewerkers hielden. Brinks: ‘Ik heb liever een bodem met een procent minder organische stof en een goede structuur met veel lucht, dan een procent extra organische stof en een verdichte bodem.’

Volgens Brinks kun je op basis van het verloop van de organische stof in een reeks van jaren niet nauwkeurig vaststellen wat er met het organische stof percentage van de grond gebeurt. ‘De beschikbare meetreeks is te beperkt om daarmee te bewijzen dat de bodemvruchtbaarheid afneemt.’

Weerspreekt de boerenpraktijk

In pachtcontracten komt het voor dat er een bepaling is opgenomen die vereist dat het organische stof gehalte gedurende de pachtperiode niet afneemt. Brinks: ‘Begrijpelijk, maar nauwkeurig kun je dat met grondmonsters niet vaststellen. Wat wel kan is met een organische stof boekhouding aantonen dat je meer aanvoert dan afvoert.’ Zo veel mogelijk hectares bewerken tegen zo laag mogelijke kosten is een belangrijke oorzaak van bodemverdichting. 

Niet alleen het verloop van de organische stof in de Nederlandse bodem weerspreekt de boerenpraktijk, dat de bodemvruchtbaarheid afneemt, ook bij toepassing van evenwichtsbemesting blijkt de bodemvruchtbaarheid niet terug te lopen. Dat onderzocht WUR medewerker Philip Ehlert. ‘Dat de fosfaattoestand van gronden die in de fosfaatklasse ‘hoog’ vallen dalen, is logisch. Het is overheidsbeleid om overbemesting te voorkomen’, aldus Ehlert. 

Tijdens de studiemiddag kwam ook het gebruik van bodemverbeteraars aan de orde. Het onderzoek van de WUR, waaruit blijkt dat bodemverbeteraars geen aantoonbaar positief effect hebben op de gewasopbrengst, heeft veel stof doen opwaaien, zegt Brinks. Critici zijn van mening dat het onderzoek op WUR proefboerderij locaties in Nederland geen grondsoorten betreft die echt baat kunnen hebben bij bodemverbeteraars. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Arnold 4 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10873265/Bodemvruchtbaarheid.-Achteruitgang-niet-bewezen---]Bodemvruchtbaarheid. Achteruitgang niet bewezen[/url]
Bodemvruchtbaarheid bestaat uit meer onderdelen als organische stof en bodemverdichting. Organische stof is van minder belang, waar het op aan komt is het gehalte aan humus in de bodem, ja humus is een afgeleide van organische stof. Maar de wijze waarop we omgaan met het organisch materiaal is bepalend voor de kwaliteit van de humus, daar is geen aandacht voor, of te weinig kennis bij de betrokken partijen. Organisch stof balansen zeggen ook niets over de kwaliteit van de humus. Dan de term evenwichtsbemesting, evenwichtsbemesting vanuit het oogmerk maximalisatie van opbrengst of maximalisatie van voedselkwaliteit? Dat de bodemvruchtbaarheid door deze benadering afneemt staat als een paal boven water alleen je moet de kennis hebben en de focus om het te kunnen (willen) erkennen. Als we kijken naar het achteruitgaan van onze voedselinhoud en de gevolgen, toenemende humane gezondheidsproblemen, hoe erg moet het worden. Heb dit weekend gehoord als akkerbouwer dat Friesland Campina en Agrifirm veehouders adviseren kalveren geproduceerde melkpoeder te geven omdat de KWALITEIT VAN DE KOEMELK ONVOLDOENDE IS voor het gezond ontwikkelen van het kalf, hoe duidelijk moet het worden vooraleer we waker worden? Vanuit de evolutie was het altijd perfect, wat hebben we niet goed gedaan? En wat betekend dit fijt voor de humane gezondheid? Wanneer worden we wakker? Als de consument in de gaten krijgt dat we er een potje van hebben gemaakt is Leiden in last. Hier ligt een kans als sector ons te onderscheiden.
Jan 6 Februari 2017
Beste Arnold,
Consumenten leden dit ook gewoon hoor. Maar niet alle consumenten raken meteen in paniek. Je signaal is interessant, hoewel ik natuurlijk niet kan controleren of Friesland Campina en Agrifirm dit daadwerkelijk hebben gezegd. (want waar wordt die melkpoeder dan van gemaakt...?)
Als het echt waar is, dan zou je je eens moeten afvragen of er wellicht ook andere beweegredenen voor Friesland Campina aan ten grondslag liggen. Het is voor hen natuurlijk prachtig als ze zelfs kunnen verdienen aan de melk die het kalf drinkt.
Arnold 8 Februari 2017
Nou Jan heb jij wel eens gehoord dat het aantal ziekten en kwalen ons overkomt steeds erger worden. Jonger en bij het ouder worden meer ziekten en het medicijn gebruik totaal uit de hand loopt. Jan hetgeen ons overkomt is geen oorzaak maar een gevolg. Als je dat weet kun je de achtergrond van de waarschuwing plaatsen en dat is een andere insteek. Vreemd dat jij dit signaal niet kunt natrekken, neem van mij aan dat het waar is. Dus niks business maar erg genoeg een gebrek aan inhoudelijke kwaliteit, kan dat met laboratorium proeven aantonen. Gezondheid van mens en dier begint met inhoudelijke goede voeding.
kalf 9 Februari 2017
Als de bodemvruchtbaarheid terug loopt is dat een gevolg van te weinig en verkeerde bemesting.Digistaat en gesepareerde mest is de dood voor het bodemleven.Mest hoort compleet te zijn met alles wat er in zit.Je kan dit maar gedeeltelijk compenseren met compost.Er is in de politiek geen enkele kennis meer aanwezig om hier wat aan te doen we plegen roofbouw op deze weg.
Chris 10 Februari 2017
Ik denk dat Kalf dicht bij de praktijkwaarheid zit. Verder acht ik het belang van de talloze spoorelementen in een gezonde bodem constant onderbelicht. Op dit vlak zijn we met pure uitputting bezig en dat is een groot gevaar, vanwege niet alle onderlinge kruislingse gevolgen bekend voor het gewas. Ook angstaanjagend om te horen dat een veldindruk of bodemstaal onbetrouwbaar zou zijn, maar een boekhoudverslag van plussen er op gegooid en minnen eruit gehaald dat wel zou zijn. Leuk als je papiertjes kloppen, de juiste stempeltjes zijn gezet, maar toch een ton of vijf minder piepers per ha binnenhaalt. Straks lopen er meer experten op het veld dan boeren!
Drikhend 11 Februari 2017
Veel onderzoek en veel wetenschap . Is het niet zo dat de oude boer van vroeger met zijn ervaringen en inzicht . Meer kennis in huis had dan de wetenschap nu . We weten dat door anders en mindere bemesten we invloed op de opbrengsten hebben . Dat wist die oude boer van vroeger ook . Heel zeker wist hij niet hoe al die omzettingen in de bodem plaats hadden . Maar hij wist wel dat gezond bodem leven belangrijk was . En dat kon hij met zijn stalmest beïnvloeden . En met onder goede omstandigheden bewerken en zaaien was de basis aanwezig . En door vruchtwisseling kon hij ook invloed uitoefen op bodem en ziekte druk . En hoe het scheikundig enz. in de bodem plaats vindt wist hij niet .
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden