Overheid worstelt

Omgevingswet niet voor 2020 van kracht

19 April 2017 - Esther de Snoo

De Omgevingswet, die de huidige ruimte- en milieuregels moet gaan vervangen, zal niet voor 2020 worden ingevoerd. Dat zegt Jerry de Rijke, jurist en planoloog op de Themadag Landelijke Vastgoed woensdag 19 april in Doorn.

De overheid wil, als alles goed verloopt, de wet in 2019 in laten gaan. Volgens jurist Jerry de Rijke is dit tijdspad niet reëel. 'Het jaar 2019 zal niet worden gehaald. De nieuwe wet zal op zijn vroegst in 2020 ingaan en mogelijk pas in 2021.' Volgens De Rijke is het digitale stelsel nodig om de Omgevingswet uitvoerbaar te maken voor gemeenten. Tot die tijd blijven de huidige regels voor ruimte en milieu in het landelijk gebied van kracht. De Rijke zegt dit te kunnen weten, omdat hij nauw samenwerkt met het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Veel zal afhangen van de drive van de nieuwe minister

Stokpaardje
Jurist Peter Overwater verwacht eveneens dat 2019 niet haalbaar is. 'Veel zal afhangen van de nieuwe minister en hoe belangrijk hij of zij de invoering van de Omgevingswet vindt.' De Omgevingswet was het stokpaardje van demissionair VVD-minister Melanie Schultz. 

Eigen inzicht
De Omgevingswet bundelt alle huidige regels voor ruimte en milieu. Het kabinet wil de regels voor ruimtelijke projecten vereenvoudigen en integreren. Gemeenten gaan de wet uitvoeren. Zij krijgen veel meer ruimte dan nu om naar eigen inzicht de wet toe te passen en regels te stellen per gebied of locatie. Een agrarische gemeente kan bijvoorbeeld veel meer gaan sturen op geur dan nu het geval is. Ook zijn in de Omgevingswet nieuwe onderdelen opgenomen. Dit zijn gezondheid, energietransitie en klimaatverandering.

Omgevingsplan
Een boer die zijn bedrijf wil uitbreiden en een vergunning nodig heeft, moet als de Omgevingswet van kracht is een omgevingsplan indienen. De gemeente zal het plan toetsen op milieu- en omgevingsfactoren. Nu doet de overheid zelf nog veel onderzoek, dat komt na invoering van de nieuwe wet voor rekening van de aanvrager.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden