Kleinste daling in Brabant

Pachtnormen 2017 voor grond unaniem omlaag

12 Mei 2017 - Herma van den Pol

De pachtnomen voor 2017 schetsen lagere prijzen voor bouw- en grasland. De procentuele dalingen komen daarbij uit tussen de 4 en 23 procent. Voor zowel akkerbouwers als melkveehouders komen de lagere prijzen tot stand, omdat het jaar 2010 uit de berekening verdwenen is. Dat blijkt uit een brief van demissionair staatssecretaris Martijn van Dam. 

In het zuidwesten van Brabant daalt de regionorm van 816 euro per hectare naar 781 euro per hectare. Dat is een min van 4 procent en tegelijkertijd de kleinste daling. In de andere gebieden zijn de dalingen veel groter. Zo volgen gebieden met veel melkveehouderij. 

4

procent

de kleinste daling

Dat pachtprijzen in de gebieden met overwegend melkveehouderij sneller dalen, komt vooral door het mindere jaar, namelijk 2015. Die vervangt het jaar 2010, welke qua opbrengst beduidend beter was. Het centraal veehouderijgebied schrijft een daling op van 16 procent, waarmee de regionorm daalt van 756 naar 633 euro per hectare.

IJsselmeerpolders het duurst
Ondanks de minnen in de veehouderijgebieden schrijven de akkerbouwgebieden de grootste daling op. De aanvoerder is hier het zuidwestelijk akkerbouwgebied. Een afwaardering van 23 procent, laat de norm uitkomen op 513 euro per hectare. Alleen de norm voor Waterland en Droogmakerijen zit daar met 414 euro onder.

Het duurst blijft de grond in de IJsselmeerpolders, nog altijd een bedrag boven de 1.000 euro. Door een daling van 6 procent gaat de 1.118 euro van een jaar eerder omlaag naar 1.049 euro.  

Bekijk de pachtnormen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Dick van den Oever (a.s.r.)

'We investeren in grond met een langetermijnvisie'

Nieuws Grond

Wordt agrarische grond opnieuw duurder?

Analyse Grond

Schaalvergroting gaat onverminderd door

Analyse Grond

Beleggers verliezen belangstelling voor grond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden