In totaal 925 hectare

Brabantse landbouwgrond opnieuw verpacht

20 September 2017 - Niels van der Boom

Geïnteresseerden kunnen nog ruim een week bieden op 925 hectare pachtgrond, die de provincie Noord-Brabant openstelt voor openbare inschrijving. Sinds het begin van deze maand is het mogelijk om op clusters van pachtgrond te bieden. Het gaat om hetzelfde pakket als vorig jaar werd aangeboden.

Het aanbod staat vanaf 5 september op Pachtbank.nl. De online inschrijving van pachtgrond in Noord-Brabant startte vorig jaar nadat het Groen Ontwikkelfonds Brabant de pachtuitgifte overnam van de provincie. De meeste grond valt binnen het Natuurnetwerk Brabant. Vorig jaar werd het pakket voor pachtjaar 2017 ook al aangeboden, met een looptijd van 1 jaar.

De voorwaarden zijn op een aantal punten gewijzigd

Nieuwe voorwaarden
Tot en met vrijdag 29 september 12:00 hebben geïnteresseerden de tijd om zich in te schrijven. De voorwaarden en gebruiksvoorwaarden zijn grotendeels gelijk aan die van dit jaar. Op het gebied van duurzaamheidspunten, voor omschakelende agrarische ondernemers, en het bodempaspoort zijn er wijzigingen aangebracht. Daarmee zijn de condities niet langer gelijk aan vorig jaar. De gronden worden daarom voor verpachtingsjaar 2018 opnieuw aangeboden. Het aanbod is daarmee grotendeels gelijk aan 2017.

Bodempaspoort
Het bodempaspoort is een applicatie van ZLTO. Online vul je gegevens in over de bodemkwaliteit op perceelsniveau. Dat is de basis voor een bodembeheerplan. Door de bodemvruchtbaarheid te registreren, wordt hopelijk bewustwording gegenereerd. Bij pacht moet het de informatie over de bodem borgen.

Geld niet belangrijkste
Het Groen Ontwikkelfonds Brabant kijkt niet louter naar de hoogste pachtprijs per hectare, zo zegt het. Ook het waterbeheer, de omgang met bodemvruchtbaarheid en het verbeteren van de biodiversiteit wegen mee. Het hoogste bod garandeert daarom niet dat de grond in handen is. Een waterdicht plan kan zwaarder meewegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden