Kamervragen CDA

Troostwijk en RVB onderzoeken pachtveiling

16 November 2017 - Clarisse van der Woude

Veilinghuis Troostwijk, die de online veiling van pachtgrond in de IJsselmeerpolders uitvoerde, en opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaan beiden onderzoeken hoe de processen voortaan beter kunnen lopen. Dit naar aanleiding van vragen van het CDA naar de fouten die zijn begaan.

Tijdens de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties woensdag 15 november heeft CDA-Kamerlid Harry van de Molen gevraagd hoe dit heeft kunnen gebeuren. Minister Kajsa Ollongron schrijft aan de Tweede Kamer dat het tijdens het bieden mogelijk was om een optie aan te vinken, waarmee bieders 1 uur voor sluitingstijd hoogste bod per mail ontvangen. Dit is niet gebruikelijk tijdens een gesloten openbare inschrijving. Het bedrijf dat namens het RVB de veiling uitvoert is hierop aangesproken.

Geen effect gehad op de openbare inschrijving

Effect op openbare inschrijving
Ollongron schrijft verder dat er 6 bieders zijn die een signalering hebben aangevinkt, en zij hebben 1 uur voor sluitingstijd mails ontvangen. Deze 6 bieders hebben op 7 kavels geboden. Van deze 7 kavels zijn er 4 kavels gegund aan bieders die geen mailsignalering aan hadden staan, 3 kavels zijn aan bieders gegund die wel een mailsignalering hebben ontvangen. Alle biedingen zijn ruim voor het moment van verzenden van de mail uitgebracht, waardoor dit geen effect heeft gehad op de openbare inschrijving.

Haar conclusie is dat het versturen van de mail geen invloed heeft gehad op het biedproces en/of op de hoogte van biedingen. Dit in tegenstelling tot diverse mediaberichten. De uitslag van de openbare inschrijving kan wat haar betreft dan ook ongewijzigd blijven.

Restricties
Van der Molen wil ook weten welke maatregelen er worden genomen om dit in de toekomst te voorkomen. Volgens de minister heeft het veilinghuis inmiddels maatregelen genomen. Het veilinghuis krijgt restricties opgelegd over de wijze van veilen.

Daarnaast voert het een audit uit op het biedsysteem. Tot slot stelt het RVB een intern onderzoek in naar de inschrijvingsvoorwaarden; met als doel duidelijk te omschrijven aan welke eisen een veiling (openbaar of per opbod) moet voldoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden