Landbouw lijdt onder politiek

Grondmarkt in Oekraïne zit muurvast

3 Januari 2018 - Niels van der Boom - 4 reacties

Grondeigendom is een heet hangijzer voor de Oekraïense politiek. De versnippering van de landbouwgrond zorgt ervoor dat de sector kansen mist om te groeien. De progressieve landbouwbedrijven investeren niet in hun belangrijkste productiemiddel en missen een langetermijnvisie. Daarvoor is het politiek klimaat te onzeker.

Ondanks dat Oekraïne een enorme agrarische exporteur is, leunt het land op oude en complexe wetten die het eigendomsrecht van grond omvatten. Het onderwerp is al ruim 100 jaar omstreden; sinds 6 miljoen Oekraïners door hongersnood om het leven kwamen na de geforceerde collectivisering van Stalin. De overheid durft zijn vingers er niet aan te branden. Bloomberg maakte een reportage over de problemen die dat nu met zich meebrengt.

40

procent

van de Oekraïense export bestaat uit agrarische producten

Opbrengstpotentie
Tussen januari en september 2017 was de agrarische export van het land goed voor $13 miljard. Daarmee neemt het 40% van de totale export voor zijn rekening. Oekraïne is 1 van de grootste producenten van zonnebloemolie, gerst, tarwe en korrelmaïs ter wereld. De bekende zwarte aarde is zeer vruchtbaar. Het is dan ook bijzonder dat de gewasopbrengsten tot de laagste in Europa behoren.

Het grootste probleem van de sector is de grondmarkt, die geheel op slot zit. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kregen alle Oekraïense inwoners, die grond waren verloren door collectivisering, een perceel aangeboden. Gemiddelde grootte: 1,6 hectare. In totaal werd zo 166.000 vierkante kilometer verdeeld. Sinds 2001 verbiedt de overheid dat deze grond wordt verkocht en aangekocht. Het verbod is reeds 9 keer verlengd. Op 7 december jongstleden heeft de overheid het wederom voortgezet tot 1 januari 2019. Er gaan zelfs al geluiden om dit tot 2024 te verlengen.

De ruim 4 miljoen grondeigenaren zijn inmiddels veelal gepensioneerd. Ze ontvangen gemiddeld $190, omgerekend €158, per perceel van 1,6 hectare aan pacht. Ook kunnen ze ervoor kiezen om het equivalent van de pacht in graan of andere producten uit te laten betalen. De pachtperiodes bedragen 3 tot 5 jaar. Een groot en vruchtbaar perceel akkerbouwgrond is zo eigendom van wel 270 verschillende personen.

Enorme uitdaging
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de overheid meerdere malen onder druk gezet om het verbod op te heffen, maar zonder succes. Ook grote agrarische bedrijven willen graag de mogelijkheid hebben om grond te kunnen kopen. "Het verbod is een enorme uitdaging voor ons bedrijf", zegt Simon Cherniavsky. Hij is directeur van Mriya Agro Holding. Het is 1 van de grootste akkerbouwbedrijven in het land en bewerkt jaarlijks zo’n 180.000 hectare. Naast granen verbouwt het bedrijf ook 100.000 ton aardappelen. "We werken louter met kortdurende pachtcontracten, terwijl de agrarische sector kijkt naar inkomsten op de lange termijn."

Kopers uit de EU en VS moeten buiten de deur worden gehouden

De reden voor de stringente wetgeving is de vrees voor kopers uit de Europese Unie (EU) of Verenigde Staten (VS). Volgens Oleh Lyashko, voorzitter van de Radicalen Partij, wordt de grond anders voor een habbekrats opgekocht. "Deze grond is bedoeld om kinderen en kleinkinderen eten te geven, in plaats van grondbaronnen en enorme instellingen te verrijken", zegt hij.

Ondanks de mening van conservatieve politici gaan meer geluiden op om de grondmarkt los te laten. De economie lijdt er merkbaar onder, in vergelijking tot andere voormalige sovjetlanden (zoals Polen en Roemenië). De groei van het bruto binnenlands product is mager en stond in 2014 en 2016 zelfs in de min, mede door het conflict in Oost-Oekraïne. De agrarische sector is de grootste leverancier van exportproducten.

Fors lagere opbrengst
Volgens een rapport van de Wereldbank zijn de productiviteit en hectareopbrengsten in het land slechts een fractie van het Europees gemiddelde. De oorzaak ligt volgens hen bijna volledig bij het beleid. Agrarische bedrijven zijn van mening dat ze de bodemgezondheid op peil kunnen brengen wanneer ze de grond in eigendom krijgen.

Daarbij komt dat het managen van vele honderden pachtcontracten veel tijd en geld kost. Er worden speciale bureaus ingehuurd om alles in goede banen te leiden. Werken enkele verpachters niet mee, dan ontstaan er 'gaten' in grote percelen. Extreem lastig wanneer je efficiënt een perceel van 100 hectare probeert te beboeren met enorme machines.

De grote boeren argumenteren dat een vrije grondmarkt niet tot gebrek en armoede leidt. Zij zijn van mening dat grondeigenaren een goede prijs kunnen krijgen wanneer de markt wordt opengebroken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

Oekraine
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
hans 3 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10877082/grondmarkt-in-oekraine-zit-muurvast][/url]
Mooie praatjes voor de buhne, alles voor de grote jongens. Hoewel ik het politieke bewind wat nu in Oekraine zit ontzettend corrupt vind, hoop ik dat ze wat dit betreft voet bij stuk houden, Oekraine voor de Oekrainers. Willen de investeerders wat, dan dienen ze allereerst de Oekrainse nationaliteit aan te nemen.
Kjol 3 Januari 2018
Helemaal mee eens, ontwikkelingen op agrarisch gebied zijn voor de Nederlandse boeren per definitie niet gunstig.
Jan 3 3 Januari 2018
@ hans helemaal mee eens. Zie eens wat de ontwikkelingen in Roemenie met de plattelandsbevolking hebben gedaan. Hier hebt u uw fooi en ga verder maar achter het raam zitten om te zien hoe wij het doen. Ja met goede connecties, enorme subsidies van WB, EU en kapitaal van buitenlandse bedrijven. De EU projecten hebben alleen het grootkapitaal geholpen. De kleine boeren stonden aan de zijlijn.

Oekraine zou bijv. vrije toegang tot de EU moeten krijgen met GMO vrije soja en andere graangewassen.
Nee dat past het IMF niet: ze moeten de ecnomie op westerse manier omwerken. En wat voor goeds betekent dat voor de bevolking in een corrupt land? Dat laatste moet wel worden meegenomen in de GMOvrije teelten: Monsanto en andere GMO cowboys moeten uit dat land verbannen worden, want met corrupte middelen pluggen zij hun spullen ook in die samenleving.
Jan 4 Januari 2018
GMO is bij wet verboden om te telen in Oekraine, dus dat is al uit den boze. Overigens kunnen zelfs Oekraïners geen pie's (de percelen) kopen van de grondeigenaren. De kleine boeren zullen dus net als de grotere ondernemingen de percelen moeten pachten.
Akkerbouwoost 5 Januari 2018
Men kan toch gewoon exporteren vanuit de UA, dus snap niet wat de discussie is hoor.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden