Onder meer zonne-akkers

3 redenen voor de stijgende grondprijs

4 Mei 2018 - Anne Jan Doorn - 30 reacties

Dat de grondprijs in Nederland stijgt, is duidelijk. Een belangrijke oorzaak hiervoor is schaarste. Er wordt namelijk steeds meer grond aan de landbouwsector onttrokken. Waardoor ontstaat die schaarste?

Diverse cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ondersteunen het krappe aanbod, mede door onttrekking van grond voor niet-landbouwdoeleinden. Tussen 1950 en 2016 is er ruim 550.000 hectare cultuurgrond onttrokken; gemiddeld is dat 8.000 hectare per jaar. 

1. Meer natuur
In 2016 werd bekend dat er via het Klimaatakkoord geld beschikbaar komt voor extra natuurgebieden. Binnen 30 jaar zou er 100.000 hectare extra bos in Nederland moeten komen. Het kostenplaatje daarvoor bedraagt ruim €3 miljard. Dit heeft het logische gevolg dat er minder landbouwgrond beschikbaar is.

Afgelopen week maakte de provincie Noord-Holland bekend dat zij €500.000 aan subsidies beschikbaar stelt om het boeren mogelijk te maken uit potentiële natuurgebieden te verhuizen. Het doel is dat er 250 hectare nieuwe natuur aangelegd wordt.

Deze situatie speelt niet alleen in Nederland. Zo schreef Farmers Weekly dat de groei van de bosbouw in het Verenigd Koninkrijk (VK) ervoor zorgt dat steeds meer landbouwgrond opgeofferd wordt. De oorzaak is dat er meer verdiend wordt in de bosbouw van het VK. Er zijn boeren die er handig gebruik van maken, en hun grond verkopen om het geld vervolgens in te zetten voor verbredingsactiviteiten. Daarbij gebruiken ze het bos gebruiken voor recreatiemogelijkheden.

Projectontwikkelaars houden boeren een beloning voor ogen

2. Meer zonnepanelen
Ook zonnepanelen slokken veel grond op en dat gaat de komende jaren alleen maar toenemen. Zo stelden projectontwikkelaars begin april dat 10% van de Nederlandse grond nodig is voor zonne-akkers. Dit is de enige mogelijkheid om de energiedoelstellingen van 2050 te behalen. De ontwikkelaars houden de boeren daarbij een mooie beloning voor ogen en noemen bedragen van €3.500 tot €6.000 per hectare per jaar. 

Vooral in het noorden van het land, waar de grondprijzen lager zijn, zijn veel plannen in de maak voor grootschalige zonneparken. Boeren worden benaderd om hun land voor 15 tot 20 jaar te verhuren. Dat betekent echter ook dat de boeren ook niet zomaar van de zonnepanelen af zijn.

LTO Noord en diverse politieke partijen keren zich tegen het te snel gebruiken van landbouwgrond voor zonnepanelen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zei recent als antwoord op Kamervragen: "Landbouwgrond is de allerlaatste optie voor de aanleg van zonneparken."

3. Meer woningbouw
Er zijn meer factoren die schaarste veroorzaken, zoals de groeiende woningbouw. De aantrekkende economie zorgt ervoor dat er in de komende jaren 80.000 huizen bijgebouwd moeten worden. Hoewel de norm is dat dit vooral binnenstedelijk gedaan moet worden, hebben makelaars vooral landbouwgrond in hun bezit. Bijna 80% van het grondbezit ligt buiten de stad.

De landbouwsector kan vaak niet tegen de concurrerende vraag opbieden. Dit doordat de marktwaarde bij een andere bestemming, zoals een bedrijventerrein of woningbouw, veel hoger ligt. Samen spelen deze ontwikkelingen een belangrijke rol in het feit dat Nederland de hoogste grondprijs van Europa heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
30 reacties
Ae 4 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10878453/3-redenen-voor-de-stijgende-grondprijs][/url]
Dit stopt niet..
hans 4 Mei 2018
Punt 1, meer natuur. Beschikbaar 3 miljard voor 100.000 ha natuur. Er wordt dus gerekend 30.000 euro per ha ter betalen, wat dus de ha niet doet stijgen.
2, zonnepanelen. Vooral door bedrijven op huurgrond van stoppende of gestopte boeren. Weinig invloed op grondprijs.
3, woningbouw. In steden, terwijl makelaars de omliggende gronden al in handen hebben. Voorraad grond voldoende, dus weinig toekomstige vraag naar landbouwgrond.

En dan stellen 3 redenen te hebben voor stijgende grondprijzen?
Student 5 Mei 2018
Hans, je snapt toch zelf ook wel dat het naast vraag en aanbod met het verdienmodel te maken heeft? Als iemand meer dan 3000 per jaar kan verdienen op jou grond dan ga je die grond dus duur verkopen. Als veel boeren worden uitgekocht voor natuurgebied (er is meer geld beschikbaar naast het genoemde bedrag) dan stijgt ook de grondprijs niet zozeer om wat er betaalt is voor die grond maar omdat deze boeren opzoek zijn naar nieuwe grond.
Narcos 5 Mei 2018
Yeah, allemaal waar. Maar vergis je er niet in dat er op dit moment een hele generatie boeren is die de schik er aardig af heeft, slechte prijzen, hoge kosten veel gezeik en weinig waardering door afnemers en overheid. Stiekem staat er best wat te koop.
hans 5 Mei 2018
Student, 3000 euros per jaar verdienen op 1 ha., brutto, met vermogensheffing, en voor hoelang? Geheel afhankelijk van subsidies, en met een staartje (opruiming)? Daarnaast is 60% van de grondeigenaren 50+, dus of die nog opnieuw beginnen? Plus wat Narcos schrijft, jazeker, grondprijsstijging??
Abonnee
Kjol 5 Mei 2018
Het belangrijkste is wat de rente gaat doen, stijgt deze dan gaat de grondprijs dalen. Het is heel simpel, zolang veruit de meeste grondkopers boeren zijn die dit met financiering moeten doen dan is rente een grote kostenpost. Ook eisen banken dat je toch aardig snel moet kunnen aflossen, dit geld moet er wel zijn.
Abonnee
zeeuw 5 Mei 2018
De kans dat de rente op middellange termijn wat gaat stijgen is behoorlijk groot, kijk maar naar de VS en beluister de tendens van Frankfurt
Ae 5 Mei 2018
Nogmaals.. Dit stopt niet... Ik hoor al generaties dit soort discussies en elke dacht ik ook ja ze hebben gelijk.. De grondprijs gaat zakken.. Maar 1 ding is mij duidelijk.. Grond is een schaarste goed.. En met 15 miljoen mensen is het een verstedelijk platteland geworden.. Natuurplekken zoals de hoge Veluwe is in de vakantie tijden behoorlijk druk. Als ik in mijn omgeving kijk dan komen er 1000 recreatie woningen erbij.. Allemaal beleggers.. Dusssssss.... Dit stopt niet
Berry 5 Mei 2018
Zolang de BV Nederland geld verdient zal de grondprijs linksom of rechtsom blijven stijgen.
hans 5 Mei 2018
Verschil met het verleden is natuurlijk onze onvolprezen EU. Vrij verkeer van kapitaal. Dus ... beleggers hebben een veel groter gebied om te investeren, met de EU garanties. 1 ha in Nederland voor 50.000, of 15 ha in Roemenie voor dat geld, waar de prijs landbouwkundig ook nog verantwoord is. Iedereen weet waar oa de RABO momenteel meer en gemakkelijker financiert, dus waar het kapitaal nog vertrouwen in heeft.
Ae 6 Mei 2018
Hans, wat is de pacht prijs per hectare in Roemenië?
Johan 6 Mei 2018
De EU met haar centrale bank, de ECB, creëert ongekende bubbels. De ECB drukt alsmaar geld bij door alle schulden op te nemen, om iedereen blijvend toe te laten, slapend verder te leven op bergen schulden van overheden en banken en die dagelijks nog vergroten. Gevolg geen rente meer voor roerend vermogen en bovendien worden, zowel aandeelhouder als obligatiehouder superzwaar belast, zoals in België onder dwang van het linkse gepeupel. Gevolg : iedereen naar vastgoed, want vastgoed was altijd stijgend en kan niet worden bijgemaakt en wordt straks het enig betrouwbaar vermogensbestanddeel. Slachtoffer : de boeren. Landbouwgrond wordt onbetaalbaar en komt enkel nog terecht in handen van hele rijke industriëlen, dit in tegenstelling tot wat men zogezegd beoogt, nl. dat hele rijken, nog rijker worden. Zij zullen straks alles, dus ook onze voeding, volledig in handen hebben.
Johan 6 Mei 2018
Correctie : ..., voorkomen dat hele rijken nog rijker worden ...
Agri 6 Mei 2018
Mooi man ik ben nu miljonair en straks dus multi miljonair
Abonnee
Don 6 Mei 2018
120000.2%==2400€ conclusie? Kopen!
peer 6 Mei 2018
de landprijs van grond gaat niet in een rechte lijn omhoog je hebt hobbels en daalen
en zolang als de rente laag blijft gaan mensen die nog wat geld over hebben het beleggen in grond en steenen
Kjol 6 Mei 2018
@Don, je vergeet dat je per jaar ook €4000.-/ ha dient af te lossen, plus je krijgt een rentevast periode die aardig korter is dan 30 jaar. Mss zelfs maar voor 10 jaar, je betaald dan inclusief opslag wel meer dan 2% rente. Daarnaast heb je de waterschapslasten en evt nog een aantal kosten, je zit dan snel op een jaarlijkse last van richting de €6700,-/ ha die je moet kunnen ophoesten. Vraag me af hoe dat rond te rekenen is als je een aardig blokje erbij koopt.
Abonnee
Don 6 Mei 2018
Kjol schreef:
@Don, je vergeet dat je per jaar ook €4000.-/ ha dient af te lossen, plus je krijgt een rentevast periode die aardig korter is dan 30 jaar. Mss zelfs maar voor 10 jaar, je betaald dan inclusief opslag wel meer dan 2% rente. Daarnaast heb je de waterschapslasten en evt nog een aantal kosten, je zit dan snel op een jaarlijkse last van richting de €6700,-/ ha die je moet kunnen ophoesten. Vraag me af hoe dat rond te rekenen is als je een aardig blokje erbij koopt.
klopt idd, je moet de afgelopen jaren het niet over de balk gegooid hebben ! Maar vergeet niet het uitsmeren op de andere gronden die je al had en waar dus wat minder lasten op zaten!
gootjes 6 Mei 2018
dus de lasten per ha stijgen. Wat doet dit met het eindresultaat?
hans 6 Mei 2018
Don schreef:
je moet de afgelopen jaren het niet over de balk gegooid hebben ! Maar vergeet niet het uitsmeren op de andere gronden die je al had en waar dus wat minder lasten op zaten!


Ja, je moet het de afgelopen jaren niet weggegooid hebben, dus doe het nu maar. Doe mee in dit pyramide-spel! Uitsmeren op de gronden die je al had, en deze ook nog in de waagschaal leggen. Wanneer je het linksom niet recht kunt rekenen, lukt dit rechtsom evenmin.
Abonnee
Don 7 Mei 2018
Herhaling van zetten!, wie in het verleden niets ondernam, het was altijd te duur!!, doet nu ook niets, en mijn inziens geldt dat voor alles.
hans 7 Mei 2018
Don schreef:
Herhaling van zetten!, wie in het verleden niets ondernam, het was altijd te duur!!, doet nu ook niets, en mijn inziens geldt dat voor alles.


Oh ? Is de grondprijs harder gestegen dan de inflatie? Had je met huizen of op de beurs niet veel meer kunnen maken?
Hoe komt het dat 30 jaar geleden de meeste boeren vrij waren, met eigen grond en schuldenvrij, en nu de boeren meer grond bewerken, met torenhoge schulden en slaaf van de bank zijn?
Daarom zijn die boeren, die dus wel "ondernemen", nog boer, ze kunnen geen kant meer op. En dat geldt voor inderdaad bijna alles in Nederland.
Abonnee
Don 7 Mei 2018
hans schreef:
Don schreef:
Herhaling van zetten!, wie in het verleden niets ondernam, het was altijd te duur!!, doet nu ook niets, en mijn inziens geldt dat voor alles.


Oh ? Is de grondprijs harder gestegen dan de inflatie? Had je met huizen of op de beurs niet veel meer kunnen maken?
Hoe komt het dat 30 jaar geleden de meeste boeren vrij waren, met eigen grond en schuldenvrij, en nu de boeren meer grond bewerken, met torenhoge schulden en slaaf van de bank zijn?
Daarom zijn die boeren, die dus wel "ondernemen", nog boer, ze kunnen geen kant meer op. En dat geldt voor inderdaad bijna alles in Nederland.
nee en nee en 30 jaar gele was de rente 9% plus en de grond prijs navanand! Andere tijden! Maar manier van ondernemen verschild niet veel! Ken u feiten..
hans 7 Mei 2018
Don, Uw enigste gelijk is dat het andere tijden zijn, voor de rest zijn Uw feiten voor Uw rekening. Vroeger boerde men om het bedrijf in familiebezit te behouden, nu onderneemt men, waarbij met dat gehele familiekapitaal Russische roulette wordt gespeeld. Daarbij zullen velen alles verspelen. De moderne maatschappij.
Piet s 8 Mei 2018
Je hebt absoluut geen gelijk
In jou visie gaat heel de westerse wereld dan falliet
Wel moet je zorgen voor verantwoord grooien
Dit is voor ieder andets
Zonder enige groei gaat je bedrijf kapot
hans 8 Mei 2018
Nee, Piet, alleen bij gebruik maken van vreemd kapitaal gaat je bedrijf kapot zonder groei, net zoals inderdaad de westerse wereld. Dit komt door de rente. Aangezien groei niet oneindig door kan gaan, het wordt hier al kunstmatig gecreeerd, zitten we met z'n allen op een dood spoor.
Je wilt niet weten hoeveel van het vroegere boerenbezit al is opgesoupeerd en weggegeven aan het grootkapitaal, en dit dagelijks doorgaat. Dit doordat zij iets met niets mogen betalen, nog meer terugvragen, en uiteindelijk alles in handen krijgen, wanneer we op de door jou aangegeven route blijven koersen. De gevraagde rente zal iedereen de das omdoen.
John 8 Mei 2018
Ook dure grond gekocht.120k itfwa
Absoluut geen spijt.re te bijzonder laag.wel aflossen idd.
Heb er goed gevoel bij..dus
Een ieder bekijkt het door zn eigen bril
Kjol 8 Mei 2018
Westerse wereld is al failliet, schuldenberg is nog nooit zo hoog geweest, enige wat er nog voor zorgt dat alles draait is de ultra lage rente.
beurswatcher 8 Mei 2018
Rond 1975 kostte het bouwen en inrichten van een bewaar en opslagloods volgens de normen van die tijd ca net zoveel als 8 ha akkerbouwgrond.
Als je nu een nieuwe bewaar en opslag moet bouwen dan kom je waarschijnlijk niet veel anders uit.
De vraag waar de inflatie het meest heeft toegeslagen kan niet zo eenvoudig vastgesteld worden.
Voor melkveehouderij zal je met andere verhouding werken maar het gaat om de ontwikkeling.
Piet s 8 Mei 2018
Een huis bouwen kost de waarde van 4 ha
Dit is altijd zo geweest
hans 8 Mei 2018
Piet s schreef:
Een huis bouwen kost de waarde van 4 ha
Dit is altijd zo geweest


DE 2 luchtbellen in de Nederland. Zet het eens af tegen een kilo graan of een liter melk boerderijprijs .....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden