Shutterstock

Nieuws Grond

Landgoed in het VK: goede investering?

28 September 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

In het Verenigd Koninkrijk (VK) staan flink wat landgoederen te koop, maar wie investeert in deze bedrijven en hoe groot is het aanbod? Opvallend is in ieder geval dat er vooral interesse is voor multifunctionele of bedrijven met nevenactiviteiten.

Volgens Farmers Weekly is het grootste landgoed, dat in het afgelopen jaar is aangeboden, ruim €35 miljoen waard. Het gaat om Sutton Hall Estate, dat 881 hectare groot is. Dit stukje landgoed bevindt zich in Suffolk (in het oosten van Engeland).

Op de tweede plaats volgt een landgoed dat voor €28 miljoen te koop is gezet en 1.300 hectare groot is. Er zijn echter ook bedrijven die een stuk minder waard zijn, denk daarbij aan Shackerstone Estate (700 hectare) in het Leicestershire. Dat landgoed is voor ruim €15 miljoen verkocht.

28

miljoen euro

kost het landgoed met 1.300 hectare

Kopers kritisch
De makelaars die dergelijke bedrijven verkopen, merken dat de kopers steeds kritischer worden. Opvallend is dat de investeerders vooral kiezen voor de bedrijven die niet van een agrarisch inkomen afhankelijk zijn. Ze kiezen met name voor bedrijven die hun inkomen uit meerdere bronnen halen. De reden daarvoor is dat dit het risicoprofiel wat verzacht.

Daarnaast gebeurt het ook vaak dat een agrarisch landgoed opgekocht wordt en vervolgens omgebouwd wordt tot een bedrijf met verschillende nevenactiviteiten. De bedrijven die al diverse inkomstenbronnen hebben, zijn vaak ook niet te koop. De bezitters van deze bedrijven zetten ze niet te koop, omdat het goede investering blijken te zijn.

Investeerders uit Engeland
Aankopen van deze schaal worden met name gedaan door investeerders uit Engeland. Overigens is de gemiddelde grootte van een agrarisch bedrijf in het VK zo’n 80 hectare. Het grootste akkerbouwbedrijf is in bezit van James Dyson, bekend van het gelijknamige stofzuigermerk, en is ruim 14.000 hectare groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
x 4 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10880084/landgoed-in-het-vk-goede-investering]Landgoed in het VK: goede investering?[/url]
'
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Schaalvergroting gaat onverminderd door

Analyse Grond

Beleggers verliezen belangstelling voor grond

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden