Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Grondprijs bouw- en grasland verder uit elkaar

29 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Terwijl de prijs voor grasland in het derde kwartaal van 2018 iets gedaald is, liet de prijs voor bouwland een kleine stijging zien. Dat blijkt uit het kwartaalbericht van Kadaster en Wageningen Economic Research (WUR).

Dat de gemiddelde grondprijs met 6% is gedaald, komt mede doordat er in landsdeel West een grote transactie is geweest tegen een zeer lage prijs. Als deze extreme transactie uit de cijfers wordt gehaald, dan komt de gemiddelde grondprijs uit op €58.600 per hectare. Dat is een daling van 2%, ten opzichte van het eerste kwartaal.

De prijs van grasland daalde met 3% tot €54.300 per hectare. Wanneer de extreme transactie wel wordt meegenomen, dan komt de daling in West zelfs uit op 8% (grasland) tot €51.300. 

66.700

euro

is de gemiddelde prijs van 1 hectare bouwland

Prijs van bouwland stijgt wel
De prijs van bouwland steeg daarentegen wel opnieuw. In het tweede kwartaal was de gemiddelde prijs €66.700 per hectare, waar dat in het derde kwartaal met 3% gestegen is tot €68.800 per hectare. De prijs van snijmaïsland steeg met 9% tot €68.100 per hectare.

Met name in de landsdelen Noord en West daalde de grondprijs sterk. In het noorden van het land kwam de daling uit op 11%, wat in een prijs van €48.200 per hectare resulteert. In het westen van het land is een daling van 3% zichtbaar, tot een prijs van €57.800 per hectare. In beide gebieden nam ook de grondmobiliteit af.

In het oosten een stijging zichtbaar
Alleen in landsdeel Oost was een stijging van de prijs zichtbaar (5%), waarmee de prijs op €62.700 per hectare uitkomt. Het is overigens ook het enige landsdeel waar de grondmobiliteit toegenomen is. In het zuiden van het land bleef de grondprijs vrijwel stabiel op €70.500 per hectare. Daarbij is het opvallend dat de grondmobiliteit in het gebied in de afgelopen 4 kwartalen met 8% is gedaald.

In het derde kwartaal van 2018 is minder grond verhandeld (5.200 hectare), maar dat is doorgaans het geval in het derde kwartaal van het jaar. In de laatste 4 kwartalen is echter ook minder grond verhandeld dan in de 4 kwartalen hiervoor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Kjol 29 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10880338/grondprijs-bouw-en-grasland-verder-uit-elkaar]Grondprijs bouw- en grasland verder uit elkaar[/url]
Er zijn steeds meer verkopen bij inschrijving die niet tot een transactie leiden, vind maar een koper die het geld er voor vrij kan maken.
De verkoper zal of veel geduld moeten hebben of met zijn prijs omlaag moeten.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden