Shutterstock

Nieuws Pacht

Provincies steeds strenger op duurzame pacht

22 November 2018 - Anne Jan Doorn - 5 reacties

De verschillende provincies sturen steeds meer op duurzame pacht. Met duurzaam wordt dan vaak bedoeld dat de pachter rekening moet houden met biodiversiteit en bijvoorbeeld aan diverse keurmerken moet voldoen.

De provincie Friesland maakte recent bekend haar ongebruikte gronden bij voorkeur te verpachten aan de pachters die de grond duurzaam gaan gebruiken. Hoe meer de pachter rekening houdt met biodiversiteit, hoe lager de pachtsom.

In Friesland kan de prijs daardoor 5% tot 75% lager worden, afhankelijk van hoe duurzaam de grond is. Als maatstaf voor duurzaamheid worden onder meer certificaten als SKAL, Boerengilde en Milieukeur of deelname aan een agrarische natuurvereniging gebruikt. 

Ook afstand telt mee
Ook wordt rekening gehouden met het afstandscriterium: 1 perceel mag niet verder dan 5 kilometer van het bedrijf liggen. De percelen worden vervolgens op basis van de duurzaamheidseisen en het afstandscriterium toegewezen.

Het vernieuwde beleid is vooral tot stand gekomen door een motie van de Provinciale Staten van Friesland en zal gevolgen hebben voor zowel de huidige als nieuwe pachters. De provincie verpacht elk jaar zo'n 1.800 hectare en gaat het verpachten vanaf dit jaar ook deels via het internet doen. 

Gelderland
Ook de provincie Gelderland gaat meer beperkingen aan de pacht geven. Van de 900 hectare pachtgrond die de provincie op het moment uitgeeft, wordt 210 hectare uitgegeven in het kader van het beleid van bevordering van de biodiversiteit. Die percelen liggen dan ook in gebieden die zijn aangewezen voor agrarisch natuurbeheer.

Eerder maakte de provincie Noord-Holland al bekend dat 1.800 hectare pachtgrond duurzamer beheerd moet gaan worden. Een voorbeeld is dat de pachters langs bouwland bijvoorbeeld bloemrijke kruidenstroken moeten aanleggen.

Kortdurende pacht
De Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) is kritisch. De bond vind het vreemd dat natuurvriendelijke pacht wordt nagestreefd, maar dat de provincies de grond vaak wel in kortdurende pacht uitgeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
IJsselmeerklei 23 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10880596/provincies-steeds-strenger-op-duurzame-pacht]Provincies steeds strenger op duurzame pacht[/url]
Als de provincies het zo goed weten gaan ze die akkers toch zelf beboeren. Gezellig ieder weekend onkruid plukken met de hele groen links fractie, lekker inclusief.
Narcos 23 November 2018
Heel langzaam duwen overheids instanties en andere subsidie harkers de percelen richting de bio boeren.
Over een paar jaar heb je als pachter enkel nog kans als je een skal papiertje hebt.
Tot er een moment komt dat duidelijk is dat hier ook op grote schaal gesjoemeld wordt met van alles en nog wat.
Of wordt dat dan ook weer met de groene mantel der liefde bedekt?
schoenmakers1 23 November 2018
bij bio mag men alles en hoeft men aan geen enkele algemene regel te voldoen, er is niks zo slecht voor het milieu als biologische, en toch heeft het de wind mee, raar he.
Kjol 23 November 2018
Och ja, een wolf is een echt roofdier maar wordt toch als troeteldier gezien, eigenlijk precies hetzelfde.
Stedelingen zien het platteland het liefst als een soort sprookjespark waar alles is zoals een klein kind de wereld ook ziet. Er is een groot gebrek aan de ontwikkeling van nuchterheid, wellicht komt dat door de stadse cocon waarin veel mensen nu opgroeien.
FPG 3 December 2018
Helemaal niet vreemd dat het in liberale pacht wordt uitgegeven. Bij reguliere heeft verpachter niets meer over grond of bodemgebruik te zeggen. Wat provincies willen kan alleen bij liberale pacht.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden