Shutterstock

Achtergrond Emigratie

Maken lage grondprijzen Bulgarije aantrekkelijk?

18 December 2018 - Anne Jan Doorn

De gemiddelde boer denkt niet direct aan emigratie richting Bulgarije, maar toch kunnen de grondprijzen in het land erg aantrekkelijk zijn. Mocht je er niet willen boeren, dan is het wellicht interessant om in grond te investeren.

Hoewel de gemiddelde prijs voor 1 hectare sinds 2010 verdrievoudigd is, is een gemiddelde grondprijs van €4.500 per hectare behoorlijk lager dan in West- en Midden-Europa. De grond in het land is behoorlijk vruchtbaar en op jaarbasis levert het een hoger rendement op. Daarnaast is het klimaat in Bulgarije erg gunstig.

De schaalvergroting in het land zet sterk door; de gemiddelde grootte van 1 bedrijf steeg van 5 hectare (2005) naar 19 hectare (2013). Daarbij nam het aantal boeren de afgelopen 10 jaar met bijna 60% af. Ondanks dat er in het land veel kleine boeren zijn, wordt het grootste deel van de grond (circa 80%) bewerkt door grote bedrijven van 100 tot 1.000 hectare.

Vooral akkerbouwbedrijven
Aangezien de grond erg vruchtbaar is, vindt er vooral akkerbouw plaats in het land. Er werd vorig jaar zo'n 6,2 miljoen ton tarwe geproduceerd. Ook grote toeleverende bedrijven vinden hun weg naar Bulgarije, waardoor de boer in het land er niet alleen voor staat.

Bulgarije is een land waar veel buitenlandse investeerders in investeren. Ook vanuit het Midden-Oosten wordt veel geïnvesteerd in dit land, met name voor de productie van veevoer en rundvlees. Dit mede omdat het Midden-Oosten goed te bereiken is via de Zwarte Zee.

Lage belastingen, hoge subsidies
Bulgarije is echter om meer redenen interessant voor investeerders. Zo is het een lidstaat van de Europese Unie, maar dan wel 1 met zeer lage belastingen. Ook wordt in het land veel subsidie verstrekt, bijvoorbeeld voor investeringen in het machinepark.

Al zijn er uiteraard ook minder aantrekkelijke aspecten; zo is er een tekort aan arbeidskrachten, is er veel bureaucratie en is de infrastructuur vaak slecht. Als laatste heeft het land een relatief klein afzetgebied, waardoor een ondernemer zijn eigen afzetkanalen goed op orde moet hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden