Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Mega biobedrijf van 1,65 miljoen hectare verkocht

15 Januari 2019 - Niels van der Boom

Het op 1 na grootste veehouderijbedrijf in Australië heeft een nieuwe eigenaar. Het gaat in totaal om meer dan 1,65 miljoen hectare grond, waar circa 21.500 stuks biologisch vleesvee op grazen. Om het geheel in perspectief te zetten: de omvang van het bedrijf is meer dan de helft van België.

Clifton Hills Station is de Australische variant van een Amerikaanse ranch; heel veel outback, met een paar gebouwen en relatief weinig vee. Er zijn maximaal 21.500 dieren op het bedrijf aanwezig, die de nieuwe eigenaar over kan nemen. Het is het grootste biologische bedrijf op het continent en stond sinds de herfst van 2018 te koop.

Investeerders
Het maakte het bedrijf interessant voor investeerders, omdat het als een draaiend concern kon worden verkocht. Clifton Hills is nu eigendom van de Australische investeerders Viv Oldfield en Donny Costello, die hun geld hebben verdiend met paardenraces en een transportbedrijf. Het bedrijf; Crown Point Pastoral Company, heeft al meer bedrijven in de deelstaat Northern Territory (Noordelijk Territorium) en South Australia in handen.

Hoeveel voor het bedrijf is betaald, hebben de koper en verkoper niet bekendgemaakt. Farm Weekly schrijft dat de grond naar schatting zo’n $34 miljoen waard was. Het zou in totaal (inclusief dieren en gebouwen) gaan om een bedrag tussen de $45 en $50 miljoen Australische dollars, omgerekend €28 tot €31,5 miljoen.

De 2 ondernemers kochten in april 2018 al een station in het noorden van het land voor zo'n $15 miljoen. Met de laatste aankoop heeft het nu 5 veebedrijven met 71.500 stuks vleesvee.

Gronddeals
Het grootste veebedrijf in Australië is in handen van de familie Kidman, die het in 2015 te koop zette. En volgens informatie op het internet is het nog steeds in handen van deze familie. Er vinden wel vaker grote gronddeals plaats in het land. Meestal gaat het om arme gronden, die niet geschikt zijn voor akkerbouw. Halverwege 2018 zorgde een enorm akkerbouwbedrijf voor veel opschudding op de grondmarkt.

Nicoletti kreeg 47 biedingen op het bedrijf van 200.000 hectare, waarvan slechts 1 uit Australië. Daar is de politiek in het land niet blij mee. Eerder werden al Chinese investeerders gedwarsboomd in hun aankoopplannen. Saoedi-Arabië is een ander land dat flink investeert in grote bedrijven, om zodoende zelfvoorzienend te zijn in hun voedselvoorziening. Ook zij hebben het op Australië gemunt. In 2018 kocht een oliesjeik het grootste akkerbouwbedrijf van Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden