Agrifoto

Nieuws Pachtnormen 2019

Pachtprijs melkveeregio's stijgt, prijs akkerland daalt

31 Mei 2019 - Eric de Lijster - 3 reacties

De pachtnormen voor 2019 zijn vooral in pachtgebieden met veel veehouderij hoger. In het Zuidwestelijk akkerbouwgebied en Zuid-Limburg is de pachtnorm daarentegen stevig gedaald. Dat blijkt uit de pachtnormen voor 2019, die minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) woensdag 29 mei bekend heeft gemaakt.

Deze nieuwe pachtnormen gaan maandag 1 juli in. Uit het overzicht blijkt dat de hoogst toelaatbare pachtprijzen voor akkerbouwland en grasland in 9 van de 14 pachtprijsgebieden zijn gestegen. In gebieden met veel melkveehouderij ligt de toename op 10% tot 17%.

Het gaat bijvoorbeeld om het Centraal veehouderijgebied (+17% tot €545 per ha), het Oostelijk veehouderijgebied (+13% tot €688), het Noordelijk weidegebied (+10% tot €646), het Hollands/Utrechts weidegebied (+13% tot €796) en het Rivierengebied (+16% tot €731). Het Waterland en de Droogmakerijen zitten hier (qua stijging) net achter, met een plus van 9% tot €324 per hectare.

Slecht jaar vervangen door goed jaar
In de gebieden met zowel akkerbouw als veehouderij stijgt de prijs met circa 4% tot 5%. Het gaat hierbij onder meer om Bouwhoek en Hogeland (+4% tot €682), Zuidwest-Brabant (+4% tot €768) en het Zuidelijk Veehouderijgebied (+5% tot €580). 

De pachtnormen zijn gebaseerd op de bedrijfsresultaten van middelgrote en grote akkerbouw- en melkveebedrijven in de periode van 2013 tot en met 2017. Dat verklaart volgens minister Schouten ook de toename in de pachtprijzen in de gebieden met veel melkveehouderij. In de berekening is het matige inkomensjaar 2012 vervangen voor een volgens haar 'zeer positief 2017'.

Goed jaar vervangen door matig jaar
In de akkerbouwsector is dat juist andersom. Daar is het goede jaar 2012 vervangen door het gemiddeld ondermaatse inkomensjaar 2017. Hierdoor zijn de pachtprijzen in de gebieden met overwegend akkerbouw gedaald. Daarbij springt de daling van 38% (oftewel €190) voor het Zuidwestelijk akkerbouwgebied in het oog. De hoogst toelaatbare pachtprijs komt hier daardoor uit op €315 per hectare.

Daarnaast tonen tevens de prachtprijzen in Zuid-Limburg (-20% tot €576), Westelijk Holland (-9% tot €501) en de Veenkoloniën en Oldambt (-9% tot €581) een daling. Ook in het gebied waar traditioneel gezien de hoogste pachtprijs wordt betaald, betalen de pachters in het komende seizoen minder per hectare. Voor de IJsselmeerpolders is de pachtprijs met 10% gedaald tot €1.013 per hectare.

Zowel de pachtnorm voor agrarische bedrijfsgebouwen als de pachtnorm voor bestaande overeenkomsten wordt verhoogd met 1,72%. De maximale pachtverhoging voor agrarische woningen met pachtovereenkomsten van voor 1 september 2007 bedraagt 4,1%. De hoogst toelaatbare pachtprijs voor agrarische woningen met pachtovereenkomsten aangegaan op of na 1 september 2007, wordt verhoogd met 1,7% (het inflatiepercentage over 2018).

Alle pachtnormen zijn hier te vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
piet s 31 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10882668/pachtprijs-melkveeregio-s-stijgt-prijs-akkerland-daalt]Pachtprijs melkveeregio's stijgt, prijs akkerland daalt[/url]
zeeuwse klei 315 euro en brabant meer dan het dubbele?
dit begrijp ik niet
Hans 31 Mei 2019
Die hele berekening klopt geen donder van .
Als agrarisch ondernemer krijgen we te maken net steeds meer te maken met hogere kosten . Dus zou de pacht minimaal moeten halveren.
Abonnee
zeeuw 31 Mei 2019
als je ziet wat er voor grond in zeeland betaald word dan is de koopprijs in flevoland nog goedkoop als je het met de pachtprijs daar vergelijkt
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden