Shutterstock

Nieuws Grond

RVB biedt 845 hectare pachtgrond aan

3 Juni 2019 - Niels van der Boom - 2 reacties

Rijksvastgoedbedrijf meldt 845 hectare voor geliberaliseerde pacht aan te bieden. Het gaat om 42 kavels, verspreid over de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Wieringermeer. Alle details over de percelen en verdere informatie wordt begin augustus naar buiten gebracht.

Het gaat in totaal om iets meer grond dan vorig jaar het geval was, want toen bood Rijksvastgoedbedrijf 715 hectare aan. De kavelinformatie kan straks wederom gevonden worden op Biedboek.nl.

Langdurige pachtvorm
Alle kavels hebben een agrarische bestemming. De ligging, informatie en details voor inschrijving maakt Rijksvastgoedbedrijf aan het begin van de maand augustus bekend. Overigens is al bekendgemaakt dat het hier om geliberaliseerde pacht gaat. Eerder sprak Rijksvastgoedbedrijf nog over uitgifte van erfpacht, omdat er veel kritiek is op de wijze van verpachten. In het verleden werden vaak torenhoge bedragen geboden voor pachtgrond.

Tijdens een bijeenkomst van het Flevolands Agrarisch Jongeren Kontakt (FAJK) vorig jaar spraken de medewerkers van Rijksvastgoedbedrijf over die manier van verpachten. Toen werd nog gezegd dat niet-strategische gronden in erfpacht worden uitgegeven, in plaats van geliberaliseerde pacht. Rijksvastgoedbedrijf hanteert echter 2020 als deadline, terwijl de regering mikt op 2019. Ook minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) is positief over deze verandering.

Onderzoek
Boerenbusiness en DCA-Markets deden in 2018 een onderzoek naar de grondmarkt in Nederland. Hieruit kwam onder meer naar voren dat met name pachters uit willen breiden in pachtgrond. Alle conclusies kun je vinden in deze reeks met artikelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
DIRK BUTAYE 4 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10882706/rvb-biedt-845-hectare-pachtgrond-aan]RVB biedt 845 hectare pachtgrond aan[/url]
Beste Mensen,

Kan een Vlaamse landbouwer zich ook kandidaat stellen,en op welke wijze?
Hoogachtend,met een Hartelijke Groet,

Dirk
Zeeuw 17 Juni 2019
ga maar naar Wallonie Dirk!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden