Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Grote boeren bepalen de grondmarkt

1 Juli 2019 - 5 reacties

Grotere bedrijven investeren veel meer in grond dan kleinere bedrijven. "Die grote bedrijven zijn daarom ook bepalend voor de vraag naar grond en de grondprijs", zo schrijft Wageningen Economic Research (WUR).

Enkel de groep grootste bedrijven, vooral akkerbouwbedrijven, investeert serieus in grond. Jaarlijks investeren de grootste akkerbouwers ongeveer €230.000 in grond. Bij de grootste melkveehouders ligt dat bedrag op zo'n €96.000. De kleinere landbouwbedrijven investeren fors minder in grond: maximaal €25.000 per jaar. Of een bedrijf bij de groep grootste bedrijven hoort, bepaalt de WUR op basis van een eigen maat voor economische omvang per bedrijf.

Dat die grotere bedrijven meer investeren in grond, komt vooral door het feit zij in het voordeel zijn bij areaaluitbreiding. Dit omdat zij vaak hogere economische resultaten boeken. Het inkomen stijgt nog steeds met een toename van de bedrijfsomvang, blijkt uit cijfers van de WUR. Dat maakt ook dat schaalvergroting nog altijd doorzet.

Schaalvergroting in melkveesector
Toch valt op dat de schaalvergroting sneller gaat in de melkveesector dan in de akkerbouwsector. Het totale aantal melkveebedrijven is tussen 2010 en 2018 met 12% gedaald tot 15.500. Het aandeel kleine bedrijven is in die periode sterk geslonken, terwijl het aantal grote bedrijven flink gestegen is: van een kleine 1.000 bedrijven naar 4.000.

Het gemiddelde areaal in de melkveehouderij steeg met 6 hectare tot 53 hectare per bedrijf. De groei in het aantal grote melkveebedrijven zit dan ook vooral in intensivering en niet zozeer in areaalgrootte. Tegelijkertijd steeg het gemiddelde areaal van de akkerbouwbedrijven van 38,5 hectare naar 41,5 hectare. In dezelfde periode is het aantal grote bedrijven in de sector verdubbeld tot ongeveer 800. Deze 800 bedrijven vormen 7% van het totale aantal akkerbouwbedrijven.

Het feit dat de schaalvergroting in de melkveehouderij harder gaat dan in de akkerbouwsector komt met name door de economische resultaten per hectare. De WUR becijferde dat het inkomen van melkveebedrijven in de periode van 2013 tot en met 2017 uitkomt op €1.085 per hectare. Voor de akkerbouwbedrijven komt dit bedrag op €860 per hectare.

Eigen vermogen
Daarentegen is het wel zo dat een groter deel van de akkerbouwbedrijven gefinancierd is met eigen vermogen. Van alle akkerbouwbedrijven is 80% gefinancierd middels eigen vermogen, terwijl dat bij de grondgebonden melkveebedrijven 67% is. Bij de groep grootste bedrijven ligt het deel dat gefinancierd is met eigen geld iets lager: 70% bij akkerbouw en 60% bij melkveehouders.

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
THILLE 1 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10883073/grote-boeren-bepalen-de-grondmarkt]Grote boeren bepalen de grondmarkt[/url]
De grote melkveebedrijven hebben schulden! Bij de volgende zuivelcrisis zullen er grote problemen zijn!
hans 1 Juli 2019
Grote boeren, die er toch al tot hun nek inzitten, en die van de bank niet mogen vallen, worden nog verder gefinancierd om de opgeblazen grondprijs in stand te houden.
De grondprijs, de achillespees der boeren, èn banken.

En de WUR als rekenmeester, die grote bedrijven rendabeler calculeert dan gemiddeld kleinere, ach toch .......
bep 1 Juli 2019
Die grote bedrijven hebben zolang ze groeien geen probleem maar als ze later willen stoppen dan hebben ze een probleem dan zijn er geen kopers want het is niet te financieren voor een ander.
grootste Boer uit nederland 2 Juli 2019
Dat is een Klein probleem
boertje 2 Juli 2019
aach communistche landen pakten grond met geweld en de kapitalistche westen krijgen het ze in handen gelegd voor de staat. Hoe dan????? 11 jaar geleden ging de abn/amro even over aan de hulp van de staat, dus alle clienten waren ook /eigendom/ van de staat. dus goed!!!!!!! doorfinancieren met vreemd kapitaal. Met de volgende crisis weet je het. Dus uit de geschiedenis kent men de toekomst.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Grondmarkt

Grondprijzen over de top, daling lijkt ingezet

Nieuws Grond

Grote regionale verschillen in nieuwe pachtnormen

Nieuws Grond

Duitsland stopt met de verkoop landbouwgrond

Nieuws Grondmarkt

3.000 hectare cultuurgrond op de tocht voor woningen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief