Shutterstock

Nieuws Grond

Alle BBL-gronden zijn vorig jaar verdwenen

22 Augustus 2019 - Redactie Boerenbusiness

Het grondbezit van Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) is in 2018 volledig afgebouwd. Daarom wordt de organisatie nog dit jaar opgeheven en zijn de zogeheten BBL-gronden definitief verdwenen.

De afbouw is afgelopen jaar snel gegaan, want eind 2017 had het BBL nog 7.199 hectare op de balans staan. Alle grond werd eind vorig jaar verkocht aan marktpartijen en opdrachtgevers. Van de voorraad was 5.686 hectare toegewezen aan de provincies. De provincies gaan het eigen beheer over deze gronden voeren als een onderdeel van de decentralisatie van het natuurbeleid en de opheffing van de Dienst Landelijk Gebied.

Het bovenstaande blijkt uit het jaarverslag van BBL dat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) donderdag 22 augustus naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het voormalige BBL is inmiddels opgegaan in de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Veel naar Overijssel
Van de 5.686 hectare die is overgedragen aan provincies, is 1.153 hectare naar Overijssel gegaan en 866 hectare naar Zuid-Holland. Limburg heeft 734 hectare toegewezen gekregen en Noord-Brabant 606 hectare. Afgezien van de provincies Utrecht en Flevoland, die geen BBL-gronden binnen hun grenzen hadden, hebben de andere provincies ook de nodige hectares ontvangen.

BBL had eind 2017 nog 1.226 hectare in bezit voor rijksopdrachten, al zijn deze ook in 2018 volledig vervreemd. Hierbij is 337 hectare bestemd voor bufferzones en 619 hectare voor natuurontwikkeling bij en het creëren van ruimte in riviergebieden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

GrondbezitRVO
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden