Grondbezit

grond euro

Nieuws Stikstofclaim

'Stop opkoop grond voor natuur om miljoenenclaim'

Stichting Stikstofclaim dreigt met een kort geding als demissionair minister Carola Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het opkopen en onteigenen van boerengrond voor natuurontwikkeling niet per direct staakt.
14 December 2021
akkerbouw stikstof percelen snelweg luchtfoto

Nieuws AgriNL

Actieplan tot het verdelen van grond stoppende boer

Elf grote bedrijven in de agrifoodsector, waaronder FrieslandCampina, Vion en Cosun, en LTO Nederland pleiten voor centrale regie voor de herverdeling van grond die vrijkomt doordat boerenbedrijven stoppen of als piekbelaster worden uitgekocht. Daarvoor is €1,5 tot €2 miljard per jaar nodig.
12 Oktober 2021
grond Engeland

Opinie Chris van Bruggen

Maak groene grondbank voor verdienmodel boer

De politiek wil kringlooplandbouw. De consument wil de koe in de wei. Maar de boer is nog altijd gebonden aan het oude systeem. Daarom zijn een ander verdienmodel en beleid nodig. Melkveehouder Chris van Bruggen stelt voor de Franse grondbank in Nederland te introduceren.
22 December 2020
akkerbouw grond

Nieuws Grond

Schouten: Buitenlandse grondaankopen geen zorg

Landbouwminister Schouten vind de buitenlandse aankopen van Nederlandse landbouwgrond voorlopig geen aanleiding tot zorgen. De Nederlandse landbouwgrond is bijna geheel in Nederlandse handen, schrijft de minister in een Kamerbrief.
24 Februari 2020
grond euro

Opinie Dik Kruijthoff

Pas grondfinanciering aan en maak miljarden vrij

Protesterende agrarische ondernemers hebben in de maand oktober publiek en politiek hard wakker geschud over het stikstofprobleem. Een veel fundamenteler probleem blijft echter volledig onderbelicht: de huidige financieringsstructuur van de grondgebonden agrarische sector deugt niet. Die moet echt op de schop.
19 November 2019

BB TV Cor Pierik

Hoeveel grond heeft een boer gemiddeld in bezit?

De melkveehouderij en akkerbouw nemen zo'n 75% van het Nederlandse landbouwareaal voor hun rekening. Maar hoeveel procent heeft een agrarisch bedrijf gemiddeld in bezit? Dit licht Cor Pierik, hoofd landbouw van CBS, toe in een nieuwe Boerenbusiness Feiten.
3 Oktober 2019
grond grondprijs hek

Nieuws CBS

Dit gebeurde met een deel van de landbouwgrond

In 20 jaar tijd is er in Nederland veel grond bij gekomen voor wonen, werken en infrastructuur. Deze grond is voornamelijk afkomstig van de landbouwsector. Dit meldt het CBS op basis van een analyse van het bodemgebruik in Nederland.
26 Augustus 2019
akkerbouw grond

Nieuws Grond

Alle BBL-gronden zijn vorig jaar verdwenen

Het grondbezit van het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) is in 2018 volledig afgebouwd. Hierdoor wordt de organisatie nog dit jaar opgeheven en zijn de zogeheten BBL-gronden definitief verdwenen.
22 Augustus 2019

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief