Shutterstock

Nieuws Grond

Weinig buitenlandse kopers van Bulgaarse grond

1 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

In bepaalde delen van Bulgarije zijn de prijzen van agrarische grond in 2020 met circa 10% gestegen."In sommige van de duurdere regio's is grond verkocht voor 1.800 lev per decare", zegt Stayko Staykov. Dat is omgerekend circa €9.200 per hectare.

Staykov is preses van de Bulgaarse vereniging van agrarische grondbezitters. "In tijden van crisis is het gebruikelijk in grond te investeren", verklaart hij de prijsstijging. "Zelfs mensen van buiten de agrarische sector investeren nu in landbouwgrond. Er is een groep grondbezitters die eerder 'goedkope' grond hebben gekocht en die dat nu te gelde maken."

Dit meldt het ministerie van Landbouw in haar agroberichten buitenland op basis van informatie van de website sandanski1.com. Overigens zijn niet in heel Bulgarije de grondprijzen gestegen. In Oost-Bulgarije stagneert of daalt de prijs. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met achterblijvende opbrengsten van de gewassen in dit gebied. "In Noord-, Midden- en Noordwest-Bulgarije was de oogst beduidend beter. Wellicht is dat de reden van de gestegen prijzen voor bouwland," zegt Staykov.

Hij schetst dat in sommige van de duurdere regio's grond is verkocht voor 1.800 lev per decare. Dat is omgerekend circa €9.200 per hectare. Een jaar eerder lag de gemiddelde prijs nog op 1.100 tot 1.400 lev per decare (circa €5.600 tot €7.200 per hectare). De vereniging verwacht dat de prijsstijging van grond de komende jaren verder doorzet, waarbij de grond gemiddeld 5% à 10% duurder wordt.

Weinig buitenlandse belangstelling
De onzekerheid rondom het coronacrisis heeft er voor gezorgd dat begin 2020 weinig vraag is geweest naar grond, terwijl er wel veel aanbod was. "De markt voor landbouwgrond blijft nog wat aarzelend" vindt Staykov. De grond blijft grotendeels in handen van Bulgaren.

Buitenlandse investeerders zijn nauwelijks actief. "Het is zeker in deze tijden moeilijk een landbouwbedrijf op afstand te runnen. Bovendien is de Bulgaarse landbouwsector nog niet volledig geïntegreerd in het GLB. Dat weerhoudt buitenlandse investeerders van het kopen van Bulgaarse grond." Een ander belangrijk probleem is het ontbreken van mogelijkheden voor irrigatie. Slechts 100.000 hectare van het totale landbouwareaal kan worden beregend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Edwin 1 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10891225/weinig-buitenlandse-kopers-van-bulgaarse-grond]Weinig buitenlandse kopers van Bulgaarse grond[/url]
Een lev is 0.51 euro. 1800 lev is dus 920 euro, niet 9200. Nog altijd spotgoedkoop.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Wonen, werken en wegen leggen beslag op grond

Achtergrond Grondmarkt

Hoge rente werpt schaduw over agrarisch vastgoed

Nieuws Grond

Belgische boer moet diepere zakken hebben voor grond

Nieuws Grond

Rechter steekt stokje voor speculatie met grond

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox