Shutterstock

Nieuws Grond

Grondprijzen Duitsland rap omhoog door investeerders

19 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Niet alleen in Nederland zijn zorgen over de hoge grondprijzen, ook voor Duitse boeren wordt het steeds lastiger om grond te kopen. Eén van de oorzaken van de snel stijgende grondprijzen in Duitsland zijn investeerders van buiten de agrarische sector.

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn vermogende investeerders opzoek naar veilige beleggingen met een redelijk rendement. Landbouwgrond om te verpachten, blijkt een populaire investering. Tot die conclusie komt Jobst Jungehülsing, directeur van de afdeling grondzaken van het Duitse ministerie van landbouw. Circa 60% van de landbouwgrond is daardoor in handen van niet-boeren, meldt de website Proplanta.

Tijdens een hoorzitting van de landbouwcommissie van de deelstaat Beieren uitten boerenbelangenorganisaties en andere belanghebbenden hun zorgen over de huidige trend en pleitten ze voor betere regulatie rondom de verkoop van landbouwgrond aan niet-agrarische investeerders.

Grondprijs niet in verhouding met verdienvermogen
Het verschil tussen de waarde van de grond in het vrije economisch verkeer en de potentiële productieopbrengst van de grond wordt volgens Franz Sedlmeier van het Bayerischen Bauernverband (Beierse boerenbond) te groot, meldt Proplanta. Samen met Reiko Wöllert van Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft Mitteldeutschland (landbouwwerkgroep Midden-Duitsland) pleitte hij tijdens de hoorzitting voor strengere regels voor de verkoop van landbouwgrond aan niet-agrarische investeerders. Zeker in het voormalige Oost-Duitsland is de verkoop van losse grond en complete bedrijven aan investeerders volgens hen aan de orde van de dag. "De prijzen zijn daardoor tot astronomische hoogten gestegen."

Het is voor veel boeren daardoor niet meer mogelijk grond te kopen. Het aandeel van pachtgrond bij landbouwbedrijven neemt daardoor toe. De speculatie met landbouwgrond gaat ten koste van de inkomens van boerengezinsbedrijven volgens verschillende betrokkenen. Dat komt omdat niet alleen de grond duurder wordt, maar ook de pachtprijzen stijgen. De belegger wil namelijk maximaal rendement op zijn investering.

Bescherming van gezinsbedrijven
Baden-Württemberg is tot nu toe de enige Duitse deelstaat die wetgeving heeft om niet-agrarische investeerders te weren. Daar is gebleken dat wetgeving alleen onvoldoende is. Goed handelen van het openbaarbestuur is doorslaggevend voor het succes. Het wettelijk voorkeursrecht zoals we dat ook in Nederland kennen, kan ingezet worden om de tijdsdruk voor het vinden van een geschikte koper te verminderen. Mocht dat toch niet lukken, dan is een kapitaalkrachtig (gemeentelijk) vastgoedbedrijf nodig om de grond alsnog uit handen van de investeerder te houden.

Gezien de huidige ontwikkelingen op de kapitaal- en grondmarkt zal het volgens verschillende experts lastig zijn de prijsstijging te remmen. Maatregelen zoals de verkoop van maximaal 5 hectare per dag per koper, waar één van de parlementsleden toe opriep, zullen maar beperkt effect hebben denken experts.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Stoppersregelingen zetten rem op aanbod veehouderij

Nieuws Grond

Krachtig herstel van prijzen landbouwgrond

Interview Dick van den Oever (a.s.r.)

'We investeren in grond met een langetermijnvisie'

Nieuws Grond

Wordt agrarische grond opnieuw duurder?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden