Shutterstock

Nieuws Grond

Grondmarkt in Oekraïne geleidelijk opengesteld

5 Juli 2021

Na een 20 jaar durend verbod is het per 1 juli voor ruim 6 miljoen Oekraïense landeigenaren mogelijk geworden grond te verkopen. Dat is nog wel aan strikte regels gebonden, maar die worden geleidelijk versoepeld. Op termijn krijgen ook buitenlandse investeerders toegang tot de Oekraïense grondmarkt. 

Het openstellen van de grondmarkt wordt gezien als noodzakelijke volgende stap in de economische ontwikkeling van het land. In de eerste fase, die van juli 2021 tot en met 31 december 2023 loopt, mogen alleen Oekraïense burgers onderling grond verhandelen. Er is ook een limit ingesteld op 100 hectare dat een persoon mag hebben.

Voor rechtspersonen wordt het op z'n vroegst mogelijk vanaf 1 januari 2024 grond te kopen. Het totaal aantal hectares dat maximaal in eigendom mag zijn, wordt op deze datum voor zowel natuurlijke als rechtspersonen verhoogd naar 10.000 hectare.

Aanvullende voorwaarden
Voor rechtspersonen worden wel aanvullende eisen opgesteld. Om in aanmerking te komen, moeten ze allereerst onder de Oekraïense wet zijn opgericht. Daarnaast moet de organisatiestructuur transparant zijn, geen holding of tussenschakels en mogen de eigenaren uitsluitend Oekraïense burgers, overheden of andere ingezetene zijn. Buitenlandse geïnteresseerde kunnen toestemming vragen via een referendum om op de grondmarkt te handelen. Als die toestemming wordt toegewezen, krijgen ze vrijwel de dezelfde rechten als binnenlandse partijen.

Het totale areaal landbouwgrond in Oekraïne omvat 42 miljoen hectare. Daarvan is 27,6 miljoen hectare in de jaren 90 verdeeld onder 6,9 miljoen medewerkers op de collectieve staatsbedrijven en het is die grond die nu kan worden verhandeld. De belangstelling om te verkopen houdt trouwens niet over. Uit onderzoek van het statistiekbureau blijkt dat 3% zonder aarzelen grond wil verkopen, voor 10% van de eigenaren hangt de bereidheid af van de prijs die word geboden en 22% denkt er aan om te verkopen, maar heeft daarbij absoluut geen haast.

Grond een zeker onderpand
Uit een peiling gehouden onder landeigenaren blijkt dat de meeste willen verkopen bij prijzen vanaf $1.500 - $2.000 per hectare. De verwachting is dat, gebaseerd op de ontwikkeling op de grondmarkt in de buurlanden, de grondprijzen in de komende 5 jaar naar circa $4.000 per hectare stijgen. De waarde ontwikkeling gaat deels afhangen van in welke mate de banken op basis van de grond hypotheken willen verstrekken. Grond biedt namelijk meer zekerheid als onderpand dan bijvoorbeeld machines. De banken zijn echter voorzichtig en willen eerst een paar jaar afwachten wat de marktwaarde van de grond daadwerkelijk gaat doen.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

400 euro bodem voor tarwe, maar hoe lang nog?

Analyse Energie

Emotie ebt langzaam weg uit de gasmarkt

Nieuws Oekraïne

Rusland opent mogelijk Zwarte Zee voor Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe op Matif noteert weer fors lager

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief