Shutterstock

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

7 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De natste achttien maanden sinds 1836, hoge kosten van productiemiddelen zoals kunstmest en brandstof, lagere prijzen voor agrarische producten als tarwe en melk en het afbouwen van de hectarepremie. Als je het zo op een rijtje zet, is het niet vreemd dat het vertrouwen onder Britse boeren tot een diepte is gedaald, zoals blijk uit de enquête van de Britse National Farmers Union (NFU).

65% van de kleine 800 deelnemers aan het onderzoek zegt dat de winstgevendheid van het bedrijf onder druk staat of vreest zelfs voor het voortbestaan. Dat was in de vorige enquête van de NFU 50%. "Het vertrouwen is ingestort na maanden van verwoestende overstromingen, onhoudbaar hoge productiekosten, lage opbrengsten en tegen een achtergrond van verminderde inkomenssteun nu we overstappen op een nieuw binnenlands landbouwbeleid", schrijft Tom Bradshaw voorzitter van de NFU. "Iedere ondernemer weet dat zonder vertrouwen en een stabiele kasstroom investeren lastig is en het moeilijk wordt levensvatbaar te blijven."

Voedselzekerheid
Vooral het afschaffen van het GLB en de inkomenssteun geeft het vertrouwen een opdoffer. Ten opzichte van de oude situatie is de hectarepremie gehalveerd, terwijl boeren meer geld nodig hebben alles rond te krijgen. "We zijn als NFU bezorgdheid over de verschuiving van een vaste hectarepremie naar publiek geld voor het publieke goed", schrijft Bradshaw. "Hoewel zeer goed bedoeld, wordt de voedselproductie als iets vanzelfsprekends beschouwd."

Volgens de NFU zeggen politieke partijen dat voedselzekerheid nationale veiligheid is. "Als ze dat echt menen moeten ze zichzelf de vraag stellen wat nodig is om het vertrouwen onder boeren te herstellen", aldus Bradshaw. "Denken dat import de oplossing is, is naïef in het gunstigste geval ronduit dwaas in het slechtste. We hebben een langetermijnvisie nodig op hoe we de 70 miljoen inwoners op dit eiland willen voeden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden