Allard One / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

Greenpeace wil dat Rabo miljarden dokt voor stikstof

9 Mei 2023 - Linda van Eekeres - 10 reacties

Greenpeace presenteert Rabobank vandaag de rekening van de stikstofcrisis en wil dat de bank om 'te beginnen' €3,1 miljard bijdraagt aan het stikstoffonds. Ook eist de milieuorganisatie van de bank dat zij stopt met 'het financieren van industriële landbouw die leidt tot natuurverwoesting'.

Volgens Greenpeace wist 'Rabobank al dertig jaar lang van de schadelijke gevolgen van te veel stikstof', maar bleef deze 'toch boeren bleef aansporen nog grotere veefabrieken te bouwen'. Greenpeace heeft Ethicalgrowth2020 daarom opdracht gegeven om een onderbouwing te maken voor een schadeclaim bij abobank 'als aanjager en daarmee medeverantwoordelijke voor de maatschappelijke schade die veroorzaakt is, en word door de veehouderij in Nederland'.

De intensieve veehouderij in Nederland kost volgens het rapport als de milieukosten worden meegenomen meer dan deze opbrengst. Volgens het bureau is de maatschappelijke schade over de afgelopen vijftien jaar in totaal €100 miljard. "De idee is om naast de Rabobank ook andere ketenpartners mee te laten betalen aan de financiële kosten van de maatregelen die nodig zullen zijn om de 'natuurcrisis' op te lossen", aldus het rapport. Het gaat dan naast banken om 'andere partijen die geld hebben verdiend en of hebben geprofiteerd door middel van lage prijzen (consumenten) van het landbouwsysteem in Nederland'.

Rabobank richt zich nu op Landbouwakkoord
De bank laat in een schriftelijke reactie op de schadeclaim weten: "Rabobank heeft kennis genomen van het appel van Greenpeace. Rabobank staat achter de doelen van het kabinet voor wat betreft de aanpak van de stikstofproblematiek. We zitten aan tafel bij het Landbouwakkoord. Dat doen we overigens ook met andere banken in NVB-verband. Rabobank en de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken red.) zijn lid van de zogeheten Ketentafel. We vinden het belangrijk dat het Landbouwakkoord er komt om zo meer duidelijkheid te geven voor de toekomst van de agrarische sector. We richten ons nu volledig op die gesprekken."

Kamerdebat
De claim van Greenpeace komt een dag voor het vervolg van het Kamerdebat over de 'Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur', waar het 19 april (voor het meireces) bij een aantal oppositiepartijen meerdere malen ging over Rabobank. Zo riep SP-Kamerlid Sandra Beckerman op om Rabobank (en andere banken) te laten meebetalen en de keten zijn verantwoordelijkheid te laten nemen. Laura Bromet van GroenLinks stelde geen €24 miljard te willen 'uitgeven aan boeren die er, gecombineerd met nieuwe leningen van Rabobank, weer nieuwe innovatieve stalsystemen van kopen'. Esther Ouwehand van PvdD zei: "De enige die belang hebben bij deze belachelijke aantallen dieren in Nederland zijn de slachthuizen, de veevoerbedrijven, de stallenbouwers en de Rabobank." Volgens Joris Thijssen, Kamerlid voor de PvdA (en daarvoor Greenpeace-directeur), kan het 'natuurlijk niet zo zijn dat we €24,3 miljard van ons belastinggeld gebruiken om de natuur te beschermen en de landbouw te hervormen, en dat vele miljarden daarvan zouden gaan naar een bank die willens en wetens bij boeren het erf op is gegaan en ze verder in de verkeerde richting op heeft geduwd, zelfs toen de Rabobank al wist dat het huidige landbouwsysteem over zijn houdbaarheidsdatum heen was'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
Bram 9 Mei 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904132/greenpeace-wil-dat-rabo-miljarden-dokt-voor-stikstof]Greenpeace wil dat Rabo miljarden dokt voor stikstof[/url]
Denken ze nou echt de Rabo dat zelf gaat betalen. Je zal maar een hypotheek op je huis hebben dan ga je de rekening nog wel gepresenteerd krijgen
Abonnee
CM 9 Mei 2023
Banken en verzekeraars betalen niet zomaar uit.
Abonnee
jan 9 Mei 2023
greenpeace stikt van de postcode loterij gelden
laat ze zelf betalen
Eerkens 11 Mei 2023
Gaan ze bij Tjeerd de Groot ook een claim neerleggen? Die heeft bij zijn vorige werkgever de veehouders alleen maar aangespoord om meer melk te leveren, stond te juichen dat de superheffing eraf ging.
Een grotere huichelaar bestaat er bijna niet.
Abonnee
kees 11 Mei 2023
De oude geldbronnen van donateurs en andere vrijgevige instellingen, beginnen door gezichtsverlies op te drogen. Vandaar waarschijnlijk dat ze de gelden zo proberen binnen te harken.
Abonnee
Zeeuw 14 Mei 2023
Greenpeace wordt te simpel. Hebben de klok horen luiden en kunnen niet bepalen waar de klepel hangt. Stelletje simpele meeloper. Em maar vliegen boven de 900 meter dan is alles schoon toch!!!
Het kan vriezen of dooien 14 Mei 2023
Zeeuw schreef:
Greenpeace wordt te simpel. Hebben de klok horen luiden en kunnen niet bepalen waar de klepel hangt. Stelletje simpele meeloper. Em maar vliegen boven de 900 meter dan is alles schoon toch!!!
De gemiddelde burger in Nederland is allang het spoor volledig bijster en ziet de rekeningen alleen maar stijgen onder het mom alles voor een beter milieu.

Een beter milieu begint bij jezelf en dat hoeft een andere partij wie dan ook jou niet op te dringen laat staan jou een gepeperde rekening daarvoor te gaan sturen.

Het grootste probleem is dat de wereld overbevolkt is en dat er te veel geconsumeerd wordt en daar hoor je de linkse wolk niet over.

Er worden geen keuzes gemaakt het ene land stopt met kernenergie en het andere land begint ermee.
Nu wordt de hele Noordzee volgebouwd met windmolens hoe dit gaat uitwerken op het ecosysteem niemand die het weet. Het kan zomaar eens de grootste natuurramp van de 21ste eeuw worden.
Zonnepanelen begint ook 1 grote farce te worden op het milieugebied als er brand uitbreekt. De eerste verzekeringsmaatschappijen hebben inmiddels hun conclusies al getrokken.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 14 Mei 2023
Voor mij is Greenpeace nog steeds een bron van inspiratie om de kwaliteit van ons leven echt te verbeteren, en hun acties zijn vaak doelgericht en goed onderlegd zoals de zorg over het Amazonegebied, vervuiling van zeeën en oceanen, de plastic ramp, luchtvervuiling, de verarming van biodiversiteit etc. Hun doel is altijd geweest om ons wakker te schudden en een als een soort wereldgeweten te functioneren.
Over de jaren heen is er ook een geweldige kennisvermeerdering opgebouwd, maar die wordt niet genoeg gebruikt in onderzoeken en adviezen om de problemen op te lossen, en dat is niet alleen jammer, maar vooral ook in de huidige tijd, contraproductief. Het indienen van een schadeclaim stikstof tegen de Rabobank en de eis om "op te houden met het financieren van de industriële landbouw omdat die leidt tot natuurverwoesting" staat volgens mij wel heel ver af van wat er wél zou kunnen worden gevraagd, gefinancierd en onderzocht zou moeten worden: met name het stikstofprobleem. Uithuilen en opnieuw beginnen zou ik zeggen.
Abonnee
frog 14 Mei 2023
Het zou mooi zijn als Greenpeace een claim zou neerleggen bij de vereniging van huisartsen voor het verstrekken van de anticonceptiepil zij zijn verantwoordelijk voor al die hormonen en medicijnresten in ons oppervlakte water toch ?
Abonnee
Tijdbom 14 Mei 2023
frog schreef:
Het zou mooi zijn als Greenpeace een claim zou neerleggen bij de vereniging van huisartsen voor het verstrekken van de anticonceptiepil zij zijn verantwoordelijk voor al die hormonen en medicijnresten in ons oppervlakte water toch ?
Ik denk te weten dat je dan een ander probleem hebt,wat misschien nog meer leed veroorzaakt. Voor mij is t niet meer van toepassing,maar ik denk het beter maar zo te laten. Sfeervolle nacht toegewenst.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Achtergrond Stikstofstemming

Big data en kleine cijfertjes van het stikstofbeleid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox