Prijs flink gestegen

Woede om Noorse importheffing op kaas

16 Januari 2013

De Europese Commissie moet direct actie ondernemen om een einde te maken aan de fors verhoogde Noorse importheffingen op kaas, vlees en enkele plantensoorten. Deze oproep deed Europarlementariër Esther de Lange (CDA) woensdag in Straatsburg samen met drie Scandinavische collega"s.

Helpt "vriendelijk praten" met de Noren niet, dan willen de Europarlementariërs dat Europa bijvoorbeeld de heffingen op Noorse zalm fors verhoogt als tegenactie. "Ik hoop dat het niet zover hoeft te komen dat Europa tegenmaatregelen moet nemen, maar de druk moet worden opgevoerd", aldus De Lange.

Sinds de invoering van de heffingen per 1 januari ging de prijs van een kilo Goudse kaas van 8,75 euro naar bijna 20 euro, aldus De Lange. "De verhoging op tuinhortensia"s is zelfs zo hoog dat de hele afzet naar Noorwegen wegvalt, wat ruim 5 procent van de Nederlandse afzet is."

De Europarlementariërs stellen dat de eenzijdig besloten verhoging indruist tegen de handelsverdragen tussen de EU en Noorwegen. De Noren menen dat de stijging noodzakelijk is om de eigen Noorse boeren te beschermen tegen de concurrentie uit de EU.

Bron: ANP

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief