Veestapel managen

Inseminator groeit met melkveehouder mee

24 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Door de uitbreidingen van melkveebedrijven is ook de rol van de degene daaromheen aan het veranderen, zo ook die van inseminator. Kwam een inseminator voorheen alleen over de vloer om de koe te insemineren in deze tijd is dat niet meer voldoende. CRV geeft aan dat er tegenwoordig meer en meer vraag is naar hulp bij het managen van de veestapel en dat de inseminator daarbij door veel veehouders als een waardevolle persoon wordt gezien.

De bedrijven van melkveehouders worden steeds groter. Als een bedrijf groeit en niet afhankelijk wil worden van extra arbeidskrachten, worden bronnen buiten het bedrijf des te belangrijker. De inseminator is daarvan een voorbeeld: "het is de inseminator die bii de KI-veehouders verreweg het meeste bij het bedrijf over de vloer komt", zegt Bertil Muller, woordvoerder van CRV.

Sinds een jaar of tien is het fokkerijbedrijf dat ooit begon met alleen stamboekregistratie steeds marktgerichter gaan denken. Er is dan ook geen duidelijk moment aan te wijzen waarop de rol van de inseminator is gaan veranderen.

"Het is een trend die al jaren aan de gang is", zegt Muller. "De inseminator is altijd al de vraagbaak geweest als het gaat om stierkeuze, maar ook om de vruchtbaarheid van koeien." Na 2001 is CRV daar meer gebruik van gaan maken en zijn er steeds meer tools gekomen om de melkveehouder te helpen.

In Nederland, maar ook in andere landen zijn veel aanbieders van sperma. Melkveehouders vragen volgens Muller steeds meer aan CRV om hun bedrijfsvoering in bredere zin te ondersteunen.  "Denk daarbij aan ondersteuning op belangrijke thema’s binnen de veestapel. In Nederland richten we ons bijvoorbeeld sterk op het managen van vruchtbaarheid en diergezondheid". De woordvoerder geeft aan dat er daaromheen veel productontwikkeling en ook nauwe samenwerking met ketenpartners plaatsvindt.

Het uitbreiden van dienstverlening speelt bij CRV een belangrijke rol. Zo is het bedrijf recent gestart met de introductie van KI-dienstverlening in Duitsland door middel van inseminatoren, net als in Nederland.

"De marktstructuur in Duitsland is vergelijkbaar met Nederland 25 jaar geleden. Regionale KI’s hebben daar zeer hoge marktaandelen en als fokkerijorganisatie proberen wij daar onze positie uit te breiden.  Het helpt dat we daar lokaal zitten, met zelfs een eigen KI-organisatie in zuid-Duitsland. Ook het uitbreiden van KI-dienstverlening in meer noordelijke delen van Duitsland zien we als een kans om de relatie met klanten te verstevigen en hun in bredere zin van dienst te zijn.’

"Net zoals in Nederland vragen de Duitse veehouders ook dat de dienstverleners die hun bedrijf bezoeken meehelpen de doelstellingen van het bedrijf te halen. Dat betekent dat de inseminator niet alleen insemineert, maar ook adviseur is." Niet alleen de melkveehouder wordt dus door het groter worden van de bedrijven in een andere rol gedrukt.  De inseminator en andere dienstverleners moeten zich daarin verplaatsen om de  melkveehouder goed van dienst te kunnen zijn.

 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

CRVki
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden