Daarna blik op Nederland

DDB bijt zicht vast in kostprijs Franse melk

19 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Dutch Dairymen Board (DDB) bijt zich na de Duitse kostprijs vast in die van Franse boeren, daarna komt de Nederlandse melkveehouderij aan bod. De DDB wil koste wat kost voorkomen dat er een zelfde situatie ontstaat als in Zwitserland.  

Onlangs publiceerde de DDB een Duitse kostprijs van 42,9 cent. Seita van Keimpema, voorzitter van de DDB, geeft aan dat na de Duitse kostprijs, die van Franse melkveehouders onder de loep wordt genomen. "Die komt in maart of april naar buiten. De Nederlandse kostprijs hopen we na de zomer te publiceren."

Doormiddel van de kostprijs hoopt de belangenbehartiger een eerlijker melkprijs voor de boeren tot stand te brengen. Wat ze vooral hopen te voorkomen dat er een zelfde situatie ontstaat zoals in Zwitserland. "Daar kennen de boeren een A en B melkprijs. Iets wat we in Nederland feitelijk ook hebben via de poeder en de boter."

Erger vindt de DDB het dat Zwitserse boeren afgelopen zomer, volgens Van Keipema, een boete opgelegd kregen toen ze niet voldoende melk konden leveren. "Echter wanneer er te veel melk geleverd wordt is het ook mis."

Bovenal wil de DDB meer transparantie zodat melkveehouders beter kunnen gaan inspelen op de markt. "Dit is hard nodig om een eerlijke verdeling in de sector te krijgen." 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

DDBkostprijs
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden