Zwart scoort op levensduur

Frisse wind waait door roodbontfokkerij

10 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Na de era van Kian, Stadel en Lightning binnen de roodbontfokkerij waait er nu een frisse wind, zo meldt fokkerijorganisatie CRV. Binnen de top 10 bevinden zich 5 nieuwe stieren. Het zijn echter de zwartbonte stieren die hoog scoren op levensduur.

Lange tijd domineerde de namen Kian, Stadel en Lightning de roodbontfokkerij, maar daar hoopt CRV verandering in te brengen met een keur aan nieuwe stieren "met een interessante bloedvoering". Lowlands Redman is onder de roodbonte dieren de nieuwe nummer 1. Doordat hij geen verwantschap heeft met de oude toppers kan hij, volgens CRV, bij veel koeien gebruikt worden. Hij wordt vooral geroemd vanwege veel melk en een hoog eiwit.

Andere nieuwkomers zijn HJR Windstar, Cherokee van de Peul, De Vrendt Aram en Delta Haka. Lowlands Franklin stijgt daarnaast flink wat plaatsen in de ranglijst, maar is geen nieuwkomer.

Bij de zwartbonte stieren grijpt Delta Atlantic de nummer een positie, met een nvi-score van +297. Hiermee behaalt de stier de hoogste nvi-score ooit, aldus CRV. Bij levensduur bevindt de stier zich 715 dagen boven het gemiddelde. Sowieso gooien de zwartbonte stieren hoge ogen bij levensduur, waarin Delta Cupido met 853 dagen uitblinkt, gevolgd door Vekis Chevrolet (760 dagen) en nieuwkomer Blom Farm Award met 610 dagen de rij sluit.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden