Zonder kostenstijging

Melksector kan uitstoot CO2 fors reduceren

21 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse melkveesector kan de uitstoot van broeikasgassen met één tot twee Mton CO2-equivalenten reduceren zonder grote investeringen. Dit concludeert Wageningen UR in een onderzoek.

De belangrijkste broeikasgassen die door de Nederlandse landbouw worden uitgestoten zijn kooldioxide, methaan en lachgas. De melkveehouderij heeft een aandeel in de uitstoot. Melkveebedrijven zijn verantwoordelijk voor twee derde van de emissies in de zuivelketen. Het andere deel vindt in de rest van de zuivelketen plaats.

Voor het beperken van de uitstoot tegen zo laag mogelijke kosten heeft Wageningen UR Livestock Research, in samenwerking met het LEI en Blonk Consultants, een studie uitgevoerd. In het onderzoek is gekeken naar de uitstoot van broeikasgassen op het niveau van het bedrijf, maar ook op het sector- ketenniveau.

De onderzoekers stellen dat emissie van broeikasgassen op een groot aantal manier kan worden beperkt die geen geld kosten, maar juist geld opleveren. Naast betere benutting van messtoffen en een hogere melkproductie per koe kan de uitstoot van broeikasgassen ook worden beperkt door minder jongvee en het zaaien van klaver in het land. Als alle maatregelen worden toegepast is de schatting dat een emissiereductie van 1-2 Mton CO2–equivalenten haalbaar is. Wanneer de meest kosteneffectieve maatregelen worden toegepast kan de uitstoot met 40 procent worden toegebracht.

Wanneer de melkproductie per koe met 500 kilo wordt verhoogd, door bijvoorbeeld een betere benutting van ruwvoer en geen melkquotumkosten, dan daalt de CO2-uitstoot per kilo melk per koe met 0,038 CO2-equivalenten terwijl het inkomen per 1000kg CO2-reductie met 326 euro stijgt. Wanneer voor de melkproductie van 10 melkkoeien zeven stuk jongvee nodig zijn in laats van acht daalt de CO2-uitstot met 0,019 kilo per kilo melk terwijl het inkomen per 1000 kg CO2-reductie met 279 euro stijgt.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden