Vijf vragen aan Ben Geerlings

Yili enorme opsteker voor Wageningen

26 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Dinsdag vond de officiële opening plaats van het R&D centrum van het Chinese Yili, op de Wageningen Campus. Vraag is nu of na Yili nog meer belangrijke, internationale spelers zich gaan vestigen in Wageningen. Als het aan Wageningen ligt is het antwoord daarop ja. Vijf vragen aan Ben Geerlings, manager International Communications Wageningen UR.

In september werd bekend dat de Yili Group haar Europese onderzoeksfaciliteit in de Food Valley regio wilde gaan vestigen. Hoe trots zijn jullie nu dat daadwerkelijk gebeurd is?
"Wij zijn er heel erg trots op dat de Yili Group haar R&D centrum hier gevestigd heeft. Het is een soort mijlsteen voor Wageningen en de Food Valley. China is een belangrijke handelspartner van de Nederlandse zuivelsector."

Wageningen UR tekende ook een overeenkomst voor een samenwerking met Yili. Waar gaat de interesse van China naar uit?
"Wij willen van elkaar leren en daarvoor is een wederzijdse samenwerking nodig. Zij weten dat Nederland voorop loopt op het gebied van zuivel. Een van de aandachtspunten is het slimmer maken van technieken voor de zuivelverwerking. Dit gaat dan over het eindproduct. Maar ook wordt er gekeken naar management op het agrarisch bedrijf. Iets waar Nederland sterk in is. Een laatste punt is voedselveiligheid. Na alle incidenten in China zijn de ogen geopend en willen ze daaraan werken. Hierbij kan Nederland de Chinezen helpen."

Gaan na Yili nog meer belangrijke internationale namen zich vestigen in Wageningen?
"Na China hopen we nog meer landen aan te trekken. In Nederland hebben we bijvoorbeeld al Danone, maar we hopen dat meer bedrijven zich gaan vestigingen in de Food Valley. Ook FrieslandCampina bevindt zich hier al. De Campus van Wageningen wordt steeds aantrekkelijker."

Kunnen we op korte termijn ook Russen in Wageningen verwachten?
"Ik ben niet overal van op de hoogte, maar dit gaat in elk geval niet binnen een termijn van een half jaar gebeuren. Er is niet overdreven veel interesse vanuit Rusland."

Worden door de komst van de Yili Group de banden met China verder aangetrokken?
"Dinsdag heeft Yili contact gehad met de Chinese studenten die in Wageningen studeren. Het is een mooie pool voor ze om nieuwe medewerkers te werven. Aan de andere kant is er recent nog een Nederlandse delegatie naar China geweest. Onder meer Rutte was daarbij betrokken. Volgende maand komt de Chinese president Xi Jinping voor de nucleaire top naar Nederland, maar hij gebruikt het bezoek tevens om kennis te maken met de agri en food sector. Chinezen zijn nieuwsgierig naar Nederland, maar je merkt dat Nederlanders ook steeds meer belangstelling voor China krijgen."

Yili_foto_Bart_de_Gouw.JPG 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan 26 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10845154/Yili-enorme-opsteker-voor-Wageningen]Yili enorme opsteker voor Wageningen[/url]
kunnen van elkaar leren. wat kunnen we zoal van chinezen leren anders dan eten met stokjes?
pottenkijkers/kopieerders zijn wellicht interessant voor wetenschappers (cultuur, kunst, samen eten etc. of een uitje naar de PRC).
voor de NL landbouw zijn ze een bedreiging, want concurrenten op de wereldmarkt. anders dan russen, die het nooit leren en landbouw mijden.
chinezen houden niet van een level playfield. zie hun nalatigheid omtrent kwekersrechten, patenten, marktbescherming en de gigantische overheidssteun. het zijn tenslotte nog steeds verrotte communisten. wat dat betekent staat in de geschiedenis. en die gaan we ondersteunen?
ik snap niet waar men in Wageningen zo blij mee is.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden