PepsiCo en Almarai

Buitenlanders investeren in Egyptische zuivel

23 Juni 2014

Het Saoedische zuivelbedrijf Almarai en de Amerikaanse frisdrankgigant PepsiCo investeren de komende vijf jaar minimaal 345 miljoen dollar in Egypte. Dat heeft het grootste zuivelbedrijf in de Golf zondag bevestigd tegenover Reuters

De plannen omvatten een nieuwe sapfabriek, uitbreiding van bestaande faciliteiten, vergroting van het wagenpark en van het verkoopnetwerk en het opzetten van een nieuw melkveebedrijf voor 5.000 koeien. De investeringsgelden komen van kapitaalinjecties door joint venture partners en van lokale fabrikant Beyti. 

De ondernemingen hopen dat de Egyptische overheid het investeringsbedrag verhoogt tot 560 miljoen dollar over vijf jaar. Het extra geld wordt besteed aan een ander melkveebedrijf, dat met 20.000 koeien de grootste in Egypte zal zijn, maar dit hangt af van de aankoop van grond waarvoor de regering zijn goedkeuring moet geven. 

De Almarai investering wordt uitgevoerd door een Egyptische producent van zuivelproducten en sappen, International Company for Agro-Industrial Projects (Beyti). Een dochteronderneming van de International Dairy & Juice Ltd dat voor 52 procent eigendom is van Almarai en voor het overige deel van PepsiCo. 

De aankondiging komt drie jaar na de start van het uitbreken van de politieke en economische onrust sinds de Egyptische revolutie van 2011. Buitenlandse investeringen in het land stagneerden, maar deze investering is mogelijk een teken dat de stabiliteit terugkeert.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Aardappelen

Poolse aardappelteler pikt contractprijs niet langer

Inside Granen

Dure tarwe, maar wie betaalt de rekening?

Inside Aardappelen

Ook Polen kampt met kwaliteitsissues

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief