1 miljoen euro beschikbaar

80 procent weidegang doel van Dijksma

30 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Tegen 2020 hoopt staatssecretaris Sharon Dijksma 80 procent van de koeien in Nederland in de wei te zien. Dit blijkt uit de nieuwe algemene maatregel van bestuur (amvb) grondgebondenheid. Om de sector te ondersteunen maakt de staatssecretaris tot 2020 1 miljoen euro vrij.    

80

procent

weidegang in 2020 is het doel, nu 70 procent

In 2013 stabiliseerde de weidegang op een percentage van 70 procent. Dit na een jarenlange afnamen. Een percentage wat blijkbaar beschouwd wordt als te laag, daarom spreekt Dijksma in haar Kamerbrief de ambitie uit tegen 2020 80 procent van de Nederlandse koeien weer in de wei te willen zien. 

Dijksma: 'De koe in de wei is een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse cultuurlandschap. Voor het maatschappelijk draagvlak van een toekomstbestendige melkveehouderij is dit ook onontbeerlijk. De sector is hier ook van doordrongen en werkt hier dan ook al hard aan.'

De ambities van Dijksma stijgen uit boven die van het Convenant Weidegang. 'Ik zal daarover in overleg treden met de partners van het Convenant.'

Omdat Dijksma het een heel belangrijk onderdeel vindt krijgt de sector tot 2020 de beschikking over 1 miljoen euro. 'De uitbreiding van de weidegang zal een extra inspanning vragen van alle betrokkenen.' Het geld kan bijvoorbeeld ingezet worden voor kennisontwikkeling voor melkveehouders die over willen gaan op weidegang. Ook moeten bestaande stimuleringsregelingen beter toegankelijk gemaakt worden voor melkveebedrijven met weidegang. 

Hiermee sluit deze ambitie aan op de regelgeving rondom mestafzet en grondgebondenheid. 'Het beschikken over voldoende grond is daarbij ook een basisvoorwaarde voor de weidegang.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Hendrik 30 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10862898/80-procent-weidegang-doel-van-Dijksma-]80 procent weidegang doel van Dijksma[/url]
Nog even en veehouders hebben niks meer te zeggen over hun bedrijfsvoering alles wordt van hoger had bepaald en gestuurd.
vind dat dit toch een onderdeel is waar men zelf over mag beslissen. verder ben je al met regelgeving gebonden als veehouder en wordt je een goedkope arbeider van de samenleving die niet duurzaam meer behandeld wordt (alles is duurzaam behalve de veehouder)
Weideboer 30 Maart 2015
Ook ik als melkveehouder ben een groot liefhebber van de koe in de wei.
Echter, er wordt door mensen die erg ver van de boerenpraktijk afstaan ( Dijksma) veel over weidegang gepraat, volgens mij alleen om goed over te komen bij de grote groep onwetende kiezers.( stemmenwinst)
Echter als ik mijn mestboekhouding invul moet ik vele malen slikken bij het thema weidegang.
Als weidegang binnen de mestwet eens werd gestimuleerd in plaats van afgestraft zouden er veel meer boeren enthousiast toe overgaan.
Ik wens Dijksma en de hare een flinke dosis boerenverstand toe.
geert 30 Maart 2015
Laat Dijksma ook maar een bonus geven ,bv. 2 ,cent per liter voor koeien in de wei,ze heeft er zelf ook belang bij ,ze kan het wel verhalen op de toeristische sector,maar niet dwingend aan boeren opleggen ,wat is dan nog vrij ondernemerschap ?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden