Zwitserland vreest de groeiende concurrentie van de Europese Unie op de kaasmarkt, nu het melkquotum is geschrapt. De verwachte hogere Europese melkproductie biedt meer ruimte voor het maken van kaas, waardoor de Zwitserse kaas het moeilijker krijgt. Door de dure Zwitserse franc ten opzichte van de euro moet de kaas ook nog eens concurreren met een discount Emmentaler uit Duitsland.
Zware tijden liggen voor de Zwitserse kaasmarkt in het verschiet, zo meldkt de directeur van het handelsgroep Zwitserland Chees Marketing aan Bloomberg. Door de sterke franc zijn buitenlandse kaasinkopers gedwongen de prijs voor Zwiterse kaas te verhogen. De concurrentie heeft daarbij de kans gegrepen om de prijzen te verlagen. Mede hierdoor is de export van Emmentaler kaas vorig jaar al met 17 procent gedaald.
Daarbij is ook de import van goedkopere zuivelproducten in Zwitserland ook nog eens toegenomen. Kaas is het belangrijkste agrarische exportproduct voor Zwitserland met een uitvoer van ruim 68.000 ton in 2014. Hiervan gaat een groot deel naar de buurlanden Italië, Duitsland en Frankrijk.
De Zwitserse kaasproducenten worden door de marktontwikkelingen gedwongen de prijzen te verlagen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.