Omvang veestapel neemt toe

Melkproductie VS pakt nieuw hoogtepunt

19 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Verenigde Staten zetten indrukwekkende aanvoercijfers neer. Het zijn met recht de hoogste aanvoercijfers ooit, zo blijkt uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Hier de redenen waarom de melkproductie in de VS nog verder kan stijgen. 

1,4

procent

meer melk over mei

Mei levert in de 23 belangrijkste melkproducerende staten in de VS 7,54 miljoen ton melk op. Een plus van 1,4 procent in vergelijking met mei 2014. Een iets kleinere plus in vergelijking met de voorgaande maand toen de voorsprong toenam tot 1,8 procent. Alle staten in de VS leverden samen 8,32 miljoen ton melk op, een record.   

Plussen in de melkaanvoer kunnen mede gehaald worden dankzij een minimale uitbreiding van de veestapel. Die neemt in de 23 belangrijkste staten met 0,04 procent toe tot 8,63 miljoen dieren en in alle staten samen komt de veestapel uit op 9,31 miljoen stuks. Het mag duidelijk zijn dat in hoofdzaak een hogere melkproductie per koe, dankzij lagere voerprijzen, verantwoordelijk is voor de plussen.   

Ondertussen worstelt Californië met droogte. Een kudde gelijk aan vorig jaar levert daar 2,9 procent minder melk op. Het zet de productie op 1,65 miljoen ton. Daarmee vertegenwoordigt de staat nog 19,9 procent van de melkplas in de 23 belangrijkste staten. Een jaar eerder was dat aandeel nog 20,7 procent. 

De grootste zuivelstaat in de VS heeft naast droogte te maken met nog een paar factoren die de melkproductie ernstig schaden. Ook in Arizona (min 0,2 procent), Nieuw-Mexico (min 2,3 procent), Oregon (min 2,2 procent) en Texas (min 1,6 procent) daalde de productie. Samen vertegenwoordigen de staten ongeveer een derde van de melkplas. 

Californië hoopt dat El Niño voor verlichting kan zorgen

De Verenigde Staten worden gezien als hoofdverandwoordelijke voor de daling van de melkprijs in 2009. Immers in 2009 produceerden ze een dusdanig grote hoeveelheid melk, waar te weinig vraag naar was, waardoor prijzen in sneltreinvaart omlaag kwamen. Het zette in de VS wel direct een uitdunning van de veestapel in gang en in het verlengde een daling van de melkaanvoer.  

Mei 2009 leverde in de 23 belangrijkste staten van de VS dan ook 7,04 miljoen ton melk op. Een belangrijke rol is hier weggelegd voor Californië, maar daar worden juist nu rode cijfers in de aanvoer geschreven. Dit is dan ook het belangrijkste argument dat de productie in de VS nog niet aan zijn tax zit.

In Californië hopen ze dat El Niño voor verlichting kan zorgen en de ergste problemen door droogte kan wegnemen. Het maakt ook duidelijk hoe belangrijk de staat is voor de melkplas in de VS, want plussen in Idaho (plus 2,4 procent), New York (plus 2,6 procent), Wisconsin (plus 4,4 procent) konden wel voor een kleine stijging zorgen, maar niet voor een uitschieter. Ondanks de stijgende melkplassen vertegenwoordigen deze staten nog steeds maar een aandeel van ongeveer 27 procent.

Het geeft ook aan dat ondanks dat er veel vee richting slachterijen gaat het geen noemenswaardig effect heeft gehad op de omvang van de veestapel. De combinatie van hogere slachtcijfers en droogte in Californië is echter wel voldoende om de melkproductie van 2015 iets in te dammen. Wat niet wegneemt dat de totale melkplas een nieuw record wegzet. In 2009 daalde de melkproductie na mei flink, maar nu zijn er geen signalen die aangeven dat er nu weer een dergelijke daling kan plaatsvinden. Ja de aanvoer gaat dalen, maar dan waarschijnlijk gelijk aan vorig jaar op een hoger niveau.            

     

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden