Maar of ze nu stoppen?

Protesten leveren Franse boer miljoenen op

22 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

Franse melk- en vleesveehouders voeren alweer enkele actie om het gebrek aan inkomen onder de aandacht te brengen. Woensdag ging de Franse landbouwminister Stephane le Foll overstag en maakte hij bekend op een verkapte manier de ondernemers tegemoet te komen.  

1.100

miljoen

euro voor agrarische sector 

Een pakket aan maatregelen, 24 punten en 6 prioriteiten, ter waarde van 1.100 miljoen euro moet de naar schatting 15.000 tot 20.000 agrarische ondernemers die in de financiële problemen verkeren gaan helpen. Zo komt er 600 miljoen beschikbaar voor zowel vleesveehouders als melkveehouders voor het verminderen van diverse belastingen, waaronder btw. Daarnaast staat de openbare investeringsbank garant voor leningen ter waarde van 500 miljoen euro. Nog eens 50 miljoen wordt uitgetrokken om agrarische ondernemers die in moeilijkheden verkeren te helpen met hun schulden. 

Veel van de maatregelen hebben betrekking op de vleessector. Want de belangrijkste oorzaak van de protesten lijkt niet de melkprijs, maar de vleesprijs. Zo worden er onder meer richtlijnen genoemd voor het bevorderen van de consumptie van Frans vlees, maar ook om de export op Turkije, Libanon, Griekenland en Vietnam te bevorderen.  

De maatregelen die de Fransen nemen zijn niet in strijd met het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Dit doordat het niet gaat om een subsidie, maar om maatregelen om verliezen bij ondernemers tegen te gaan. 

Het pakket aan maatregelen presenteerde Le Foll na weken van acties door Franse agrarische ondernemers. Onder meer mest werd daarbij ingezet om hun punt duidelijk te maken. Woensdag was er geen sprake van het dumpen van mest op plaatsen waar het niet hoort, toen kozen de ondernemers voor acties met trekkers. Zo blokkeerde in Normandië ongeveer 200 trekkers de snelweg.    

In 2009 begonnen de acties in de melksector ook in Frankrijk waarna melkveehouders in het zuiden van Duitsland van zich lieten horen. Daarna sloeg het over naar andere landen. Frankrijk bevindt zich in een iets andere positie dan de meeste Europese lidstaten, doordat de bedrijven daar vaak maar klein zijn en daardoor niet met de grote spelers in andere landen kunnen concurreren. 

Onder meer supermarkten en slachterijen krijgen door de Franse ondernemers de zwarte piet toegespeeld en worden aangewezen als de oorzaak van de lage prijzen. Toch ontbreekt elk stukje bewijs voor deze theorie. 

De problemen lijken eerder voort te komen uit een markt die worstelt met het grote aanbod. Deze worden nog eens aangejaagd door de economische problemen in veel Europese lidstaten die de vraag naar voedsel drukt. Ook vanuit Engeland klinken zorgelijk geluiden over de markt, waardoor de kans groot is dat dit het volgende land wordt waar de ondernemers van zich gaan laten horen. 

Of de Franse ondernemers tevreden zijn met wat Le Foll ze biedt is niet duidelijk, waarmee het onzeker is of de acties nu achter de rug zijn. Ze hebben in elk geval wel de aandacht op zich weten te vestigen, nadat landbouwcommissaris Phil Hogan eerder had laten weten niet in te grijpen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
seppl 22 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864886/Protesten-leveren-Franse-boer-miljoenen-op-]Protesten leveren Franse boer miljoenen op[/url]
Schandalig

Laat de markt z'n werk doen.
1.1 miljard over 20000 boeren, dat is €55000 de neus...
Voor wat? Een bedrijfsvoering die schijnbaar niet uit kan. Daarmee zijn het maatregelen om de hobby en kortzichtigheid van zielige, luie en steun trekkende prutsers te financieren.
Werkelijk stuitend en niet te bevatten door een gezond denkend mens.
speklap 22 Juli 2015
daar wel, Fransen weer een jaar verder zonder kleerscheuren
schoenmakers1 22 Juli 2015
als we hier om hulp vragen wordt het door dijksma altijd afgedaan, mag van europa niet, zie hier, als de wil er is kan het makkelijk
fransman 22 Juli 2015
Helaas komen we er niet zonder kleerscheuren vanaf. De steunmaatregelen zijn voor een groot gedeelte een sigaar uit eigen doos. Van de 600 miljoen is er ongeveer 100 miljoen een kleine verlichting in het dragen van de kosten: 50 miljoen om rentelasten te verlichten (waarvan 23 miljoen al voorzien was in het voorjaar voor de varkenshouders en vleesveehouders) en 50 miljoen voor kwijtschelding van grondbelasting in 2015 (ongeveer 25 €/ha). De overige 500 miljoen bestaat uit het vroegtijdig terugontvangen van de BTW (90% van de bedrijven hebben een jaarboekhouding), nieuwe leningen om de oude leningen af te betalen en over langere tijd uit te smeren en uitstel van het betalen van sociale lasten en inkomstenbelasting. Al met al voor 600.000 landbouwbedrijven een druppel op de gloeiende plaat.
De strukturele problemen worden er helaas niet mee opgelost, ondanks dat de schaalvergroting ook in Frankrijk gewoon doorgaat en versnelt. De versnippering aan de verwerkingskant en de concentratie van de grootwinkelbedrijven zorgen ervoor dat de prijsvorming voor de producent ronduit bedroevend is en in tijden van overaanbod rampzalig.
Goed om te weten dat in Frankrijk het melkquotum is omgevormd in een fabrieksquotum.
petatje 22 Juli 2015
seppl schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864886/Protesten-leveren-Franse-boer-miljoenen-op-]Protesten leveren Franse boer miljoenen op[/url]
Schandalig

Laat de markt z'n werk doen.
1.1 miljard over 20000 boeren, dat is €55000 de neus...
Voor wat? Een bedrijfsvoering die schijnbaar niet uit kan. Daarmee zijn het maatregelen om de hobby en kortzichtigheid van zielige, luie en steun trekkende prutsers te financieren.
Werkelijk stuitend en niet te bevatten door een gezond denkend mens.

Flinke vent ben jij, je denkt zeker dat je de enige bent die over blijft. Dat denkt helaas iedereen,alleen de waarheid is anders en ook jouw laatste jas heeft geen zakken! Sluit je ogen maar voor de ongelijke verdeling in de keten, jij maakt een liter melk die in de winkel zowat hetzelfde kost als een liter bronwater van de pomp in de belgische ardennen. Die hebben geen stal, grond,melkrobot! Doe je ogen open en ben eens eerlijk, kijk ook eens verder in andere bedrijfstakken hoe men daar zorgt voor een normaal inkomen met 36 uur in de week!
melluk 23 Juli 2015
Je ziet toch wel dat die seppl geen boer is
LEO 23 Juli 2015
melluk schreef:
Je ziet toch wel dat die seppl geen boer is


Je ziet direct dat melluk een bedrijfsblinde semi-ambtenaar is.
Open je ogen!

Subsidie maakt lui, landbouwsubsidie is brancheontwrichtend aan het worden.
betweter 23 Juli 2015
lijkt wel zembla.
petatje 23 Juli 2015
LEO schreef:
melluk schreef:
Je ziet toch wel dat die seppl geen boer is


Je ziet direct dat melluk een bedrijfsblinde semi-ambtenaar is.
Open je ogen!

Subsidie maakt lui, landbouwsubsidie is brancheontwrichtend aan het worden.


Wie praat je nu na. In een dat land bol staat in faciliteren en subsidieren van bedrijven, vooral de multinationals met een leger lobbiisten. Ooit van brievenbusbedrijven gehoord waar we er duizenden van hebben om alleen maar geld via een sluiproute weg te sluizen naar belastingparadijzen? Het is toch de Nederlandse staat die dit faciliteert. Of bepaalde politieke partijen hier via een omweg ook van meeprofiteren staat niet vast, maar wat is anders de reden om het te doen?
seppl 23 Juli 2015
Ik ben geen standaard boer inderdaad, want ik ben tegen subsidies.

Subsidies maken inderdaad lui en ontnemen de noodzaak om samen te werken, creatief te zijn en te innoveren. Het is schandalig hoeveel procent van het EU budget naar boeren gaat, terwijl het al lang bewezen is (maar bewust niet algemeen aangenomen) dat ontwikkelingshulp niet werkt. In Afrika niet, hier niet.
Een ander de schuld geven (maatschappij, overheid, handel) is zo makkelijk; ga ondernemen, ga wat doen en los het zelf of als keten op, maar ga niet lopen janken. En als je dat niet kunt dan kun je misschien maar beter 36 uur gaan werken in een andere sector.
gaap 23 Juli 2015
Waarom is verkopen van grond geen oplossing? Grond is op het moment duur en lost veel problemen op.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden