Countus Melkvee Index

Rendement melkvee net boven dieptepunt 2012

7 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Prijsbewegingen nemen toe na het einde van het melkquotum. Hoe waar dat is bewijst de zomer van 2015. Nadat de Global Dairy Trade (GDT) indirect een zware klap uitdeelde aan de Nederlandse melkveehouders, is het dezelfde veiling die weer voor wat betere vooruitzichten zorgt. Meer daarover in de Melkvee Index van Countus, samengesteld in samenwerking met DCA.

Prognose laat zien dat de kerst voor opleving kan zorgen in prijs

Augustus wordt door de index afgesloten met een dieptepunt van 74,5 punten. Als 100 geldt hier het tienjarig gemiddelde. Het maakt duidelijk dat het rendement op het melkveebedrijf maar net iets boven het laagste punt van 2012 blijft hangen. De prognose laat zien dat de kerst toch nog voor een opleving kan zorgen in de prijzen. Die toont tot ongeveer week 47 dan ook een stijgende lijn, daarna volgt de traditionele kerstvakantie dip.

Wat er daarna gebeurt, is interessanter. Het is wel zo dat in deze volatiele markt voorzichtigheid geboden blijft. Maar als de termijnmarkt gelijk krijgt, zet na de kerstweken het herstel verder door. 

Hierbij hangt veel af van de melkaanvoer en economische ontwikkelingen in belangrijke importlanden zoals China, Japan, Indonesië, Mexico, Algerije, maar ook in Europa. Een aantrekkende economie in Europa betekent meer vraag naar zuivel, wat inhoudt dat er minder product buiten Europa afgezet hoeft te worden.  

Iets anders wat in september en oktober een belangrijke rol gaat spelen op de bedrijven is de voerplanning. De neerslag van de laatste weken heeft in veel gebieden de grasgroei gestimuleerd, waardoor de voorraden nog kunnen worden aangevuld. Met de verwachte maisoogst, die in vergelijking met 2014, wel wat achterblijft, is de voerpositie op veel melkveebedrijven voldoende tot goed. Met de beperkte liquiditeit kan het aanbod aan ruwvoer wel eens wat groter zijn dan de vraag.

Het levert de verwachting op dat de voerprijzen stabiel blijven dan wel een stap omlaag gaan doen. Lagere voerprijzen kunnen iets van de lagere melkprijzen compenseren en wellicht een positieve bijdrage leveren aan het rendement.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden