Niet in lijn met vrijhandel

Amerikaanse botertax valt niet goed in Europa

14 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Vrijhandel (TTIP) met de VS blijft de gemoederen bezig houden, vooral nu de Amerikanen ondanks de gesprekken de invoerheffing op boter en room hebben opgeschroefd. Iets wat niet helemaal past binnen het beeld wat er heerst van vrijhandel, zo blijkt uit de kritische noten van de Copa-Cogeca. 

Heffing op invoer boter verhoogd

Van 19 tot en met 23 oktober gaan Europa en de VS weer om de tafel zitten in Maimi om te praten over een vrijhandelsovereenkomst. De TTIP of transatlantic trade talks. Deze overeenkomst moet volgens de belangenbehartiger van de Europese boeren en coöperaties (Copa-Cogeaca) de rode tape weghalen die de handel blokkeert, waaronder ook degene die gevormd worden door eisen die aan producten gesteld worden. Fytosanitaire eisen waren bijvoorbeeld favoriet van de Russen bij het geven van een reden om de grens te sluiten.  

Nu al is de VS een belangrijke afzetmarkt voor Europese zuivel en met name de export van boter zette de laatste maanden goede resultaten neer. Die resultaten waren echter zo goed dat de Amerikanen zenuwachtig werden en besloten de heffing op de invoer van boter te verhogen. Een actie die niet in goede aarde valt bij de Copa-Cogeca. 

Voorzitter zuivel, Mansel Raymond, riep, bij de persconferentie over TTIP, de onderhandelaren op iets te doen aan de verhoging van deze importheffing. Iets wat gebruikt wordt als een middel om handel te ontmoedigen en dus niet in lijn is met een vrijhandelsovereenkomst. 

Niet in lijn met vrijhandel

Daarnaast onderstreepte Raymond dat het belangrijk is om nieuwe markten aan te boren, maar ook dat de origine bescherming van producten gerespecteerd wordt. Hier ziet Raymond weinig progressie. Zo maakten de Amerikanen eerder al bezwaar tegen bescherming van de merknaam Gouda. Raymond wil de garantie dat de VS de regels die Europa heeft rondom de bescherming van een assortiment aan producten, bijvoorbeeld Danablu erkent. 'Het beschermt onze kwaliteitsproducten tegen imitaties. Het zijn merken.' 

Een ander punt van zorg zijn de eisen die de Amerikanen stellen aan melk klasse A, wat een groot obstakel kan gaan worden voor Europese melkveehouders. Juist het elimineren van de aanvullende eisen rondom de export van producten vanuit Europa richting de VS kan Europa winst opleveren, aldus Raymond. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden