Stemming over emissieplafond EU

Methaanregels slecht voor weidegang meent LTO

28 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Het wordt een spannende dag voor de Nederlandse melkveehouderij en met name voor het onderdeel weidegang. Woensdag stemt het Europees Parlement namelijk over het emissieplafond in de EU, de zogenaamde NEC richtlijn, wordt methaan meegenomen dan kan dit problemen opleveren voor de koe in de wei.  

LTO laat weten zich zorgen te maken over het succes van weidegang wanneer methaan meegenomen gaat worden in de NEC richtlijn. Deze regels bepalen hoeveel gassen onder meer Nederland mag produceren. Het gaat dan om stikstofoxiden, zwaveldioxide, ammoniak en niet methaan vluchtige stoffen. Vooral het terugdringen van de eerste twee stoffen bewijst een uitdaging te zijn voor Nederland. 

Methaan levert extra kosten op

Nu komt daar de kwestie methaan bij. Wordt deze wel of niet meegenomen in het NEC-plafond? De Copa-Cogeca laat weten dat dit controversieel is. Zij beamen dat het hier om een broeikasgas gaat, maar geven ook aan dat de technieken om de hoeveelheid methaan in de veehouderij terug te dringen kostbaar zijn. 'Het levert extra kosten op voor agrarische ondernemers die nu al te maken hebben met een lastige situatie.'

Nog een ander argument om methaan niet mee te nemen in de regelgeving geeft de Nederlandse belangenbehartiger voor agrarische ondernemers. Die laat weten dat wanneer hier eisen aan gesteld gaan worden het grote gevolgen gaat hebben voor de weidegang. Koeien zijn namelijk grote producenten van methaan via de mond en in mindere mate via winderigheid. Om dit terug te dringen zouden koeien opgestald moeten worden wanneer een krimp van de veestapel niet aan de orde is.

Ook VVD, ChristenUnie en de SGP zijn geen voorstanders van methaan in het NEC-plafond. Europarlementariër Peter van Dalen stelt net zoals de VVD dat methaan al geregeld wordt in het klimaatpakket. 'Dubbele regelgeving is onwenselijk.'

Van Dalen benadrukt dat het niet zo moet zijn dat de Nederlandse koe straks niet meer in de wei mag door een ondoordachte regel vanuit Europa. 'Koeien moeten in de wei kunnen staan en vers gras eten, in plaats van dat ze binnen in een stal op geïmporteerde soja staan te kauwen. We willen schone lucht, geen regelzucht.'

Opnieuw wordt het spannend welke eisen milieu nu gaat stellen aan de veehouderij en wat de effecten daarvan zijn op Nederland. Piet Boer van FrieslandCampina benadrukte vandaag tijdens het symposium Robot en Weiden nogmaals dat niet alleen de maatschappij vraagt om weidegang maar ook de markt. 'Het versterkt de positie van de Nederlandse veehouderij.'   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Eric van den Hengel 28 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10866498/LTO-vreest-voor-weidegang-bij-methaanregels-]LTO vreest voor weidegang bij methaanregels[/url]
Zeker spannend. Wat de uitkomst dan ook is, we zullen als sector onze ogen niet kunnen sluiten voor dit broeikasgas. Er zijn betaalbare technieken die, ook in combinatie met weidegang, de stalemissie vergaand kan reduceren. De vraag is wat de reductie op bedrijfsnieuws, regionaal, landelijk en/of Europees moet zijn.
De uitdaging is om bij alle innovaties op het gebied van huisvesting nu de lat hoog te leggen op het gebied van methaan. Want hoe dan ook, de discussie zal alleen maar intensiever worden. economisch rendement is daarbij essentieel. Want alleen dan kan er worden geïnvesteerd en worden doelen bereikt.
Ard Eshuis 28 Oktober 2015
@ Eric van den Hengel, het aandeel van methaan als broeikasgas is sterk overschat, zeker gezien de reductie die je er op kunt behalen is marginaal. Er moet volledig ingezet worden op terugbrengen van CO2 uitstoot door vervoer, industrie en particulieren. Dit kan eenvoudig door aardgas grotendeels te vervangen door biogas, met name dmv grootschalig opzetten van enkelvoudige vergisters moet veel meer stimulans komen. En elektriciteit kan eenvoudig door elke boer opgewekt worden, als deze 2 punten massaal ingezet gaan worden, is dat beetje methaangas, wat ook nog gewoon een kringloop is, maar bijzaak.
De hoofdoorzaak van het broeikaseffect blijft gewoon dat in tientallen jaren verbranden van in miljoenen jaren omgezette organische stof in de vorm van olie en gas.
Daar hoeft een boer niet meer aan bij te dragen dan hij/zij zelf verantwoordelijk voor is. Degene die daar oog voor heeft, heeft allang geïnvesteerd in opwekking van elektriciteit voor het eigen bedrijf. Dit is geen eindstation, maar een tussenstation, er moet nog veel meer gebeuren. Maar laat methaan met rust, noemenswaardgie reductie hierop proberen te halen heeft geen enkele zin, is verspilde moeite en geld.
leonardo2 28 Oktober 2015
hoe zo regelzucht in brussel doen ze niet anders vinden zich zelf toch zo belanrijk die milieu frieken dit kunnen wij ook wel 1 vulkaan uitbarstink en je hebt voor 10 jaar methaan zwavel ammoniak en weet ik wat nog meer in de lucht laten ze dat maar eens onderzoeken in BRUSSEL
j.verstraten 28 Oktober 2015
Eergisteren het WHO rapport mbt de risico's van verwerkte vleesproducten voor de gezondheid. Duidelijk bedoelt om mensen te stimuleren de consumptie van vlees te verminderen. Niet vanwege de gezondheid maar voor het klimaat mijns inziens. Nu weer de discussie mbt methaan. De goedkoopste manier om methaan te reduceren is simpelweg krimp van de veestapel. Een wezenlijk onderdeel van de klimaatagenda.
a baecke 29 Oktober 2015
Het gebruik van fossiele brandstoffen is de enige bron die de toename van CO² op wereldvlak beïnvloedt. Door de binding van de koolstof met zuurstof. Alle andere processen zijn interne kringlopen die niets toevoegen aan CO² in het grotere geheel. Deze interne kringlopen gebruiken net zoveel CO² als ze er weer aan teruggeven. Die interne kringlopen zijn geen bezwaar.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden