Van Dam zet EU geld in

Vanaf 1 april koe buiten, dan een premie

3 Februari 2016 - Herma van den Pol - 29 reacties

Het is menens als het gaat om weidegang. Melkkoeien moeten langer en meer de wei in, daarom heeft staatssecretaris Martijn van Dam bekend gemaakt Europees steungeld in te willen zetten om onder meer melkveehouders aan te moedigen de koeien al in april buiten te doen. 

In totaal komt 9,98 miljoen euro beschikbaar om de melkveehouderij te ondersteunen. Geld wat bedoeld is om de melkveehouders te helpen die kampen met liquiditeitsproblemen. 

750

euro

met koe in de wei te verdienen

Van dit bedrag wordt 3,98 miljoen euro gebruikt om weidegang en weidevogelbeheer te ondersteunen. Concreet levert het een melkveehouder 750 euro op wanneer aan de voorwaarde voldaan wordt. Die zijn: weidegang voor het maaien van de eerste snede gras (circa 15 april) en meewerken aan het vervolgproject wat door ZuivelNL, NGO's, de Duurzame Zuivelketen en de Vogelbescherming opgezet gaat worden.  

Naast dit geld komt er 250.000 euro beschikbaar om projecten van melkveehouders met betrekking tot weidevogelbeheer te ondersteunen. 

Het overige geld wordt verdeeld over de kringloopwijzer (3 miljoen euro) en het terugdringen van IBR en BVD (3 miljoen euro). Bij de kringloopwijzer kan er een korting van 500 euro verdiend worden op de analyse van kuilvoer en grondmonsters, bij IBR en BVD gaat het om een korting van 500 op de kosten van de Diergezondheidsdienst. 

Van Dam schetst hier de kaders waar hij met zijn beleid heen wil. Diergezondheid, weidegang en weidevogelbeheer. Hij heeft deze aanpak opgesteld in samenspraak met de sector. Uitvoering ervan komt bij ZuivelNL te liggen. 

Een ander deel van het Europese geld gaat naar de varkenshouders en de 9,98 miljoen die overblijft verdwijnt in een fonds voor mestverwerking. Daarmee kunnen inleggelden van veehouders in een mestinitiatief verdubbeld worden. Dit tot maximaal 1,5 miljoen euro. Wel moet minimaal 80 procent van de verwerkte fosfaat buiten Nederland afgezet worden en moet er minimaal 50.000 ton drijfmest verwerkt worden. Dit onderdeel betreft zowel melkveehouders als varkenshouders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
29 reacties
LEO 3 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868005/Vanaf-1-april-koe-buiten,-dan-een-premie-]Vanaf 1 april koe buiten, dan een premie[/url]
En opnieuw miljoenen euro's kado aan een sector met louter miljonairs.
Nog voordat de luier vies is krijgen ze een nieuwe uit Den Haag en Brussel.

Ik heb medelijden met de beslissers in de politiek.
Herman 3 Februari 2016
Benieuwd welke boeren zich door de staatssecretaris laten naaien voor een fooi die ze eigenlijk al lang rechtstreeks uit Brussel hadden moeten ontvangen.
g.a. 3 Februari 2016
Jammer dat leo praat naar hij verstand heeft !
Ton Westgeest 3 Februari 2016
Ik heb ook medelijden met Leo en consorten. Een sector die niets meer zelf kan beslissen, die zeven dagen in de week, het hele jaar rond aan het werk is. Lijfeigenen van de bank en melkfabriek. Speelbal van de Land- en Europese politiek. Een sector waar je trots op kon zijn, sta je er wel eens bij stil Leo, dat als je aan het bier zit ( misschien wel van een uitkering?) dat wij het afval van dat bier opruimen? Dat als je aan je patatje zit wij die afval wel even opruimen? Die afval kunnen wij aan de koeien voeren ook het gras waar niemand iets aan heeft, alleen maar van geniet in de zomer. Dat je misschien je telefoontje,tvtje etc. misschien wel stroom krijgen van mijn zonnepanelen. Wij zijn afvalverwerkers bij uitstek, wat wij aan CO2 besparen wil jij niet weten! Over dat geld uit Brussel die dertig miljoen, daar gaan wij geen € van zien dat is zo verdeeld dat het bij allerlei instanties terecht komt behalve bij de boeren.....Als je denkt dat er iets overblijft van de subsidie uit Brussel dan heb je het mis, er moet geld bij. Wij hebben te maken met een overheid die de weg kwijt is met regels die allemaal geld kosten, we hebben te maken met maffiapraktijken van de banken en met melkfabrieken die onder het mom van "duurzaamheid" geld uit onze zak halen en tijd kosten, dat we haast geen tijd hebben voor de koeien. Maar als je denkt dat je miljonair kan worden? Kom dan eens praten....ik stop gisteren als het kan!
Bertens 3 Februari 2016
Gaat het om één koe in de wei of meer. Wat krijgt de melkveehouder met 50 koeien in de wei en wat krijgt de melkveehouder met 100 koeien in de wei?
schoenmakers1 3 Februari 2016
wat krijgt de boer die zijn vee echt goed verzorgd, misschien wel op stal, daar staan immers de meeste koeien de grootste tijd van het jaar, ook bij de zogenaamde weiders.
Of is dat weer niet belangrijk, alleen maar regeltjes om de regeltjes
beekies 3 Februari 2016
En het dieren welzijn dan als het op 1-april nog bar slecht weer is
Alexis. 3 Februari 2016
Ton westgeest, goed gezegt.
ton 3 Februari 2016
Die 750 euro is natuurlijk een lachertje. daarom met zn allen koeien binnen houden. kijken hoe ze hierop reageren. en dan kunnen we gaan onderhandelen
Herman 3 Februari 2016
Maakt niet uit beekies
ook al wordt er een Elfstedentocht verreden ze moeten naar buiten.
want dat heeft de staatssecretaris met zn natuurvriendjes beslist.
Zat lto daar ook bij die lui aan tafel?
Alexis. 3 Februari 2016
Ja Ton echt een lachertje.
Dat zou mooi zijn, dat geen boer hier aan mee zou doen. Stonden ze maar een s samen.
geert 3 Februari 2016
Ja , even in het voorjaar je land laten kapot trappen en de rest van de zomer vanwege grasgebrek de koeien op stal,ze hebben geen boerenverstand in Den Haag,achter het bureau is het altijd mooi weer.Wat denk je dan in april bij slecht weer,dan komen de koeien ,s avonds binnen ,hebben er een paar een hard kwartier,dan maar weer antibiotica er in spuiten. Dus het antibioticagebruik gaat weer stijgen
Ben 3 Februari 2016
De tuinder moet aan zoveel regels voldoen en krijgt geen stuiver, waarom moet de melkvee houder weer geld toegeschoven worden het zijn de grootste vervuilers. Er moet gewoon verplichtingen opgelegd worden omtrent naleving flora en fauna regels . En de overheid moet de vos niet in bescherming nemen alle weide vogels en kleine zoogdieren verdwijnen hierdoor . Ikzelf werk de gehele week naast mijn tuinderij en verdien daarmee evenveel wat een melkveehouder aan subsidie krijgt , laat de boeren als ze hun bedrijf verkopen het overheidsgeld terug betalen.
farmerbn 3 Februari 2016
Melkveehouders moeten zoals gezegd de koeien binnenhouden. Iedereen mag staken dus zij ook. Als de overheid iets wil, moeten ze er voor betalen. En geen fooi van 750 euro. Werknemers moeten ook aan het werk maar als ze niet gaan, gaan ze niet. Dat heet staken en dat moeten boeren gebruiken. Staken is een recht.
Alexis 3 Februari 2016
Geert, jij hebt gelijk, ook goed gezegt. En Ben, de hard werkende ondernemer wordt altijd gestraft, leent hij van de bank, dan is deze de baas, en wanneer je je schulden hebt afbetaald, komt de overheid, die weet altijd zijn graantje mee te pikken, belasting betalen, ze houden je arm, ook al heb je nog zo hard gewerkt. Als je stopt met je bedrijf, oude dag reserve betalen enz. je mag maar ongeveer 25000,00 hebben . Heb je meer vermogen, belasting betalen, zo heb je over een euro die je aan het einde overhoud, wel 10 euro belasting betaald. Nee de hardwerkende ondernemer wordt hier in Nederland wel afgestraft, waar doen we het dan nog voor? Dan kunnen de bedrijven veel beter weer klein worden, dan kunnen de koeien weer naar buiten en is er minder melk, en dan gaan de prijzen ook weer omhoog. De overheid en de landbouworganisaties en melkfabrieken willen steeds grotere bedrijven, met resultaat steeds meer regeltjes, steeds meer eisen, steeds lagere prijzen. Ze hebben de boeren voor de gek, die lopen overal maar achter aan, en maar werken om overal aan te voldoen. Kalfjes die niks kosten. Op de grote bedrijven laten ze ze gewoon doodgaan omdat ze niks kosten. Nee dat grote is niet te overzien. De melkfabrieken en de consument willen alles zo goedkoop mogelijk hebben, maar voor zulke lage prijzen kunnen ook de grote bedrijven niet produceren, de kosten zijn gewoon te hoog. Ze moeten weer kleiner, in evenwicht met de natuur, dat is de enige manier van boeren die lang stand houd.
cornelis 3 Februari 2016
al die regels kosten ons meer dan wij aan subsidie beuren
cornelis 3 Februari 2016
een melkveehouder is meer aan regels kwijt dan hij aan subsidie beurt
seppl 3 Februari 2016
Je zult dit als sector maar aangeboden krijgen...echt lachwekkend. Ongelooflijk kinderachtig van van Dam maar nog onbegrijpelijker dat de melkveesector deze kindersurprise niet resoluut afwijst. Het doet bij mij de vraag rijzen of de sector wel professioneel wil zijn, zelfstandig en wars van overheidsbemoeienis? De feiten onderstrepen dit niet...zie de reactie van Herman: 'eigenlijk al lang hadden moeten ontvangen'. Hoezo heeft de sector recht op geld vanuit Brussel of Den Haag? Er is geen andere sector die zo belachelijk veel subsidie krijgt als boeren, en ondertussen maar CDA of VVD stemmen en schelden op steuntrekkers. Kijk even eerlijk in de spiegel en erken dat boeren zelf de grootste steuntrekkers zijn...
Het geklaag en gejank van boeren zoals Ton en Alexis over maffiapraktijken van de banken; als u uw bank als maffia ziet, waarom heeft u dan destijds getekend voor een nieuwe lening? "Heeft de boer een huis dan heeft het huis de boer", die wijsheid is al zo oud als de weg naar Rome. De boeren die de huidige situatie hebben zien aankomen klagen niet, zij zijn ondernemers en passen zich aan, produceren waar vraag naar is, zoeken de consument rechtstreeks en/ of houden de kostprijs zo laag mogelijk.
Problemen met de melkfabriek? Enig idee hoeveel voordeel zo'n coöperatie u gebracht heeft? En als u het niet meer bevalt, zoek dan andere afzetmogelijkheden of erken dat u een inschattingsfout gemaakt en probeer het op te lossen, of stop met producten leveren waar geen vraag naar is. Anderen de schuld geven van uw eigen falen, van het falen van de sector is zo makkelijk, niet professioneel, lui en een getuigenis van gebrek aan zelfreflectie.
Leo heeft het over luiers; inderdaad, de sector heeft z'n luier vol en begint weer eens te janken om verschoond te worden.
schoenmakers1 4 Februari 2016
Beste seppl,

Ik wil in nederland batterijeieren produceren en vermarkten, ik zie dat hier zeer grote vraag naar is, dit is immer voor het milieu en gezondheid de beste ei die je kunt vinden, geef me aan hoe te handelen?
Weidevogel 4 Februari 2016
Gelukkig koppelt Van Dam steungeld voor de melkveehouderij aan natuurdoelen. Want het zou ook te gek voor woorden zijn dat een sector die in het verleden boterbergen en melkplassen overproduceerde, zomaar geld toegeschoven krijgt. Dat doet Van Dam toch ook niet bij andere noodlijdende agrarische takken?
En waarom zijn veel melkveehouders toch de weg ingeslagen van maximale productie in plaats van melk voor een lage kostprijs produceren? Het getuigt van weinig ondernemerschap om in (en kort vóór)het quotumloze tijdperk maatregelen te nemen die kostprijsverhogend werken.
Ik heb in ieder geval geen medelijden........
En als u vindt dat deze weide-gang-maatregel niet bij uw bedrijf past (om wat voor reden dan ook), dan doet u toch gewoon niet mee?
seppl 4 Februari 2016
Je zult dit als sector maar aangeboden krijgen...echt lachwekkend. Ongelooflijk kinderachtig van van Dam maar nog onbegrijpelijker dat de melkveesector deze kindersurprise niet resoluut afwijst. Het doet bij mij de vraag rijzen of de sector wel professioneel wil zijn, zelfstandig en wars van overheidsbemoeienis? De feiten onderstrepen dit niet...zie de reactie van Herman: 'eigenlijk al lang hadden moeten ontvangen'. Hoezo heeft de sector recht op geld vanuit Brussel of Den Haag? Er is geen andere sector die zo belachelijk veel subsidie krijgt als boeren, en ondertussen maar CDA of VVD stemmen en schelden op steuntrekkers. Kijk even eerlijk in de spiegel en erken dat boeren zelf de grootste steuntrekkers zijn...
Het geklaag en gejank van boeren zoals Ton en Alexis over maffiapraktijken van de banken; als u uw bank als maffia ziet, waarom heeft u dan destijds getekend voor een nieuwe lening? "Heeft de boer een huis dan heeft het huis de boer", die wijsheid is al zo oud als de weg naar Rome. De boeren die de huidige situatie hebben zien aankomen klagen niet, zij zijn ondernemers en passen zich aan, produceren waar vraag naar is, zoeken de consument rechtstreeks en/ of houden de kostprijs zo laag mogelijk.
Problemen met de melkfabriek? Enig idee hoeveel voordeel zo'n coöperatie u gebracht heeft? En als u het niet meer bevalt, zoek dan andere afzetmogelijkheden of erken dat u een inschattingsfout gemaakt en probeer het op te lossen, of stop met producten leveren waar geen vraag naar is. Anderen de schuld geven van uw eigen falen, van het falen van de sector is zo makkelijk, niet professioneel, lui en een getuigenis van gebrek aan zelfreflectie.
Leo heeft het over luiers; inderdaad, de sector heeft z'n luier vol en begint weer eens te janken om verschoond te worden.
niet zeuren 4 Februari 2016
Ton Westgeest schreef:
Ik heb ook medelijden met Leo en consorten. Een sector die niets meer zelf kan beslissen, die zeven dagen in de week, het hele jaar rond aan het werk is. Lijfeigenen van de bank en melkfabriek. Speelbal van de Land- en Europese politiek. Een sector waar je trots op kon zijn, sta je er wel eens bij stil Leo, dat als je aan het bier zit ( misschien wel van een uitkering?) dat wij het afval van dat bier opruimen? Dat als je aan je patatje zit wij die afval wel even opruimen? Die afval kunnen wij aan de koeien voeren ook het gras waar niemand iets aan heeft, alleen maar van geniet in de zomer. Dat je misschien je telefoontje,tvtje etc. misschien wel stroom krijgen van mijn zonnepanelen. Wij zijn afvalverwerkers bij uitstek, wat wij aan CO2 besparen wil jij niet weten! Over dat geld uit Brussel die dertig miljoen, daar gaan wij geen € van zien dat is zo verdeeld dat het bij allerlei instanties terecht komt behalve bij de boeren.....Als je denkt dat er iets overblijft van de subsidie uit Brussel dan heb je het mis, er moet geld bij. Wij hebben te maken met een overheid die de weg kwijt is met regels die allemaal geld kosten, we hebben te maken met maffiapraktijken van de banken en met melkfabrieken die onder het mom van "duurzaamheid" geld uit onze zak halen en tijd kosten, dat we haast geen tijd hebben voor de koeien. Maar als je denkt dat je miljonair kan worden? Kom dan eens praten....ik stop gisteren als het kan!


U bent een aantal jaar geleden een weg in geslagen die u nu moet bewandelen tot uw 67e jaar.
Iedereen in deze sector heeft zich laten leiden door de belofte's van gouden bergen.

Ik heb een buurman in de polder die nu 53 jaar oud is en doet wat hij altijd doet 72 koeien melken mooi huis mooie stal 70ha eigendom.
Het enigste wat hij doet is aflossen.
Het probleem waar hij met zit is dat er straks niemand meer zijn bedrijf wil kopen als hij 60 jaar is.
Ik als akkerbouwer heb regelmatig fluctuaties in mijn inkomen en zorg dat ik daar buffer voor heb om die op te vangen.
dat zijn de meeste veehouders vergeten.
Als je melk produceert produceer je ook mest dat weet je toch vooraf je moet beide afzetten goed geregeld hebben.
Als het laat voorjaar een feit word en er komt nog maar eens €5 op de afzet van mest vallen er nog meer mensen om.
sjaak 4 Februari 2016
zonder boeren is nederland failliet en geen weidevogel meer te bekennen
sjaak 4 Februari 2016
zonder boeren is nederland failliet en geen weidevogel meer te bekennen
Abonnee
Boer14 4 Februari 2016
Wat zijn we goed in elkaar afzeiken. Na n slecht jaar komt ook weer n goed jaar. 1 advies, zorg voor voldoende werkkapitaal. Current ratio moet in de landbouw meer dan 2 zijn.
Abonnee
Roel 5 Februari 2016
En wat kost het opzetten van die projecten wel niet? Betaald de overheid dit of moet dit ook bij die 10 mln vandaan komen?!!!!

Wat een aanfluiting weer. Nederland gaat kapot door dit soort "bijzondere" praktijken!!
Ieder ander EU land gaat het rechtstreeks naar boeren met betalingsproblemen, maar nee Nederland moet er weer iets ingewikkelds op verzinnen.
jos homma 31 Maart 2016
Vele boeren krijgen subsidie ,omdat ze op 1 april de koeien weidegang gunnen.
Ik heb de hele winter mijn koeien buiten laten grazen om de resten gras dat er nog stond op te eten.Ik vind dat ik ook recht heb op subsidie.
Vele groeten Jos Homma
Abonnee
betweter 31 Maart 2016
wel eens van 1 april gehoord?
Jacob 13 April 2016
Het land is noch nat van de regen.
je leid er alleen maar schade aan..
Jacob 13 April 2016
Het land is noch nat van de regen.
je leid er alleen maar schade aan..
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden