Wat te doen met motie?

In maart pakt Van Dam kalfje bij de koe bij de horens

11 Februari 2016 - Herma van den Pol - 18 reacties

Wanneer gaat staatssecretaris Martijn van Dam aan de slag met de motie kalfje bij de koe? Op die vraag gaf hij tijdens het algemeen overleg over de Landbouwraad van maandag antwoord. Zo snel mogelijk. 

Dinsdag slaagde Marianne Thieme er in een meerderheid te krijgen voor haar motie kalfje bij de koe. Zelfs de PvdA stemde voor, waar Van Dam het eerder afgeraden had. Nu de motie er ligt moet er ook iets mee gedaan worden. 

In maart brief naar de kamer

Tijdens de AO van donderdag werd er al aan Van Dam gevraagd wanneer hij meer kan zeggen over de motie. 'Die moet ik nader bestuderen', zo liet Van Dam weten. Hij wil dit onderwerp mee gaan nemen binnen de brief over dierwelzijn, die in maart richting de kamer gaat.  

Kan hij dit waarmaken dan komt er in elk geval snel duidelijkheid over het verdere verloop van de motie. Eén die nog grote consequenties kan hebben voor melkveehouders en waarvan belangenbehartigers al aangegeven hebben dat deze onuitvoerbaar is. 

Natuurlijk gedrag van #kalveren bestaat voor meer dan 70% vd dag uit socialiseren en spelen met leeftijdsgenoten. pic.twitter.com/CEkGCYaGrD

— Karin van der Toorn (@KarinvdToorn) 10 februari 2016

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
18 reacties
Jan de Koeijer 11 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868169/In-maart-pakt-Van-Dam-kalfje-bij-de-koe-bij-de-horens-]In maart pakt Van Dam kalfje bij de koe bij de horens[/url]
Hopen dat hij tegen die tijd voldoende is bijgepraat door de sector. Voorvrouwen en - mannen. grijp uw kans.
G van de Weg. 11 Februari 2016
Laat Meneer van Dam ons eerst maar eens duidelijkheid geven over de fosfaat rechten , voor dat hij zich ergens anders druk over maakt.
melkvee 11 Februari 2016
Wanneer komt er een wet voor verplichte moedermelk voor de baby?
AH 11 Februari 2016
Het gaat helemaal niet meer om het kalf ze willen gewoon de sector om zeep helpen ,ze willen ook accijns op vlees .Als ze zo begaan zijn met dieren waarom komen ze de boeren dan niet gewoon helpen verzorgen .Boeren moeten steeds maar meer meer meer en ze krijgen steeds minder minder .
Montagne 11 Februari 2016
Één van de antwoorden hier op moet zijn: grootscheepse, op het publiek gerichte, voorlichting campagne waarin duidelijk wordt gemaakt dat dit haaks staat op dier welzijn, het veroorzaakt zoveel "onthechting stress" bij moeder en kalf, wat vanuit dierwelzijn onacceptabel is en dat mensen met zulke voorstellen zichzelf een brevet van onvermogen geven, totaal niet weten waarover zij praten of een dubbele agenda hebben.
Wanneer de sector; LTO, Zuivel, CRV, Dierenartsen, Wageningen, Veevoeder industrie enz., onder druk van de individuele veehouder niet gezamenlijk oppakt moet niemand meer klagen als het verplicht wordt.
Piet 11 Februari 2016
Thieme moet oppakken . Wij maken ons wel druk om onze eigen sector. En van dam... wees een man en geen haar een schop onder de kont!!!
leonardo2 11 Februari 2016
En dan de vraag hoe lang moeten we een dood geboren kalf bij de koe laten AH heeft gelijk die linkse broeders willen echt de hele sector naar de kloten helpen dit heeft toch niks meer met het boeren te maken
bezorgde boerin 11 Februari 2016
Wat als er meerdere koeien achter elkaar kalven, dan zijn er bij de meeste boeren onvoldoende afkalfruimtes en hoe weet je dan welk kalf bij welke koe hoort. Krijgt het kalf dan wel voldoende melk?
De lol gaat er zo wel van af met al die regeltjes!!!
wel willende boer 11 Februari 2016
Gaat van Dam dan ook zorgen dat de melkfabriek de norm voor celgetal in de melk verhoogd naar b.v. 800.000 voor dat er sancties volgen en tevens regelen dat er meer antibiotica gebruikt mag worden?

Wij lieten de kalfjes in de zomer altijd bij de koe lopen tot dat ze verkocht werden maar door strenge eisen aan het celgetal en antibiotica gebruik is dat nu (helaas) niet meer mogelijk.
Abonnee
Dijk 11 Februari 2016
Wat zijn we als sector toch diepgezonken dat de politiek ons toch zulke bepalende maatregelen op kan leggen. Zonder enig besef van de gevolgen en wat er nu werkelijk op een modern veehouderij bedrijf gebeurd. Als je je dag en nacht in spant om zorg te dragen voor je dieren en voorziet in de basisbehoefte van de mens kan ik hier echt niet bij. Wanneer is het een keer genoeg, voor ons is het een keer klaar. De wereld is groter dan Nederland!
schoenmakers1 11 Februari 2016
ik zie dit best als een vorm van slavernij, je mag alleen nog het risico dragen voor de fouten, de fouten worden door de overheid verplicht gesteld
houvanmijnvak 11 Februari 2016
Boerenwijsheid,
Geleerde mensen zijn domme mensen.
Boorzalf 12 Februari 2016
Ik denk dat mevrouw Thieme vroeger een trauma heeft opgelopen en verstoten is door haar eigen ouders!!!!!!!!!!
geert 20 Februari 2016
van Dam laat Nijpels het varkentje wassen ,het rapport is al geschreven door zijn ambtenaren op landbouw ,hij is alleen nog maar een aantal ,,bekende Nederlanders'' nodig ,die er een handtekening onder willen zetten voor dik geld. Dit is een klassiek model van politiek bedrijven,om je eigen handen schoon te houden.
geert 21 Februari 2016
Nu weer vragen in de Tweede Kamer ,waarom er zoveel dode kalveren bij Rendac worden aangeboden, dit is om de eenvoudige reden dat veehouders nu zo weinig medicijnen mogen gebruiken . Deze regel komt ook weer van de overheid.Boeren worden afgestrafd op medicijn gebruik bij dieren. Ze dachten dat het een hobby van boeren was.
Abonnee
erik 21 Februari 2016
hoe komt het toch dat er over de plantaardige sector veel minder vragen gesteld worden?
De politiek volgt de publieke opinie, en die heeft geen weet meer van de huidige landbouw. Alleen de verhalen van vroeger tellen. Dat moeten we ons zelf aanrekenen dat we de politiek niet meer voldoende geinformeerd krijgen, terwijl daar wel de wetgeving wordt gemaakt.
Nu wordt er geroepen om hulp van LTO en consorten, terwijl de helft van de mensen hier normaal schijt aan de georganiseerde landbouw heeft. Eerst lid worden en dan pas weer zeuren ongeorganiseerde boeren! ( lid nmv of nvv of nav mag ook)
petatje 21 Februari 2016
erik schreef:
hoe komt het toch dat er over de plantaardige sector veel minder vragen gesteld worden?
De politiek volgt de publieke opinie, en die heeft geen weet meer van de huidige landbouw. Alleen de verhalen van vroeger tellen. Dat moeten we ons zelf aanrekenen dat we de politiek niet meer voldoende geinformeerd krijgen, terwijl daar wel de wetgeving wordt gemaakt.
Nu wordt er geroepen om hulp van LTO en consorten, terwijl de helft van de mensen hier normaal schijt aan de georganiseerde landbouw heeft. Eerst lid worden en dan pas weer zeuren ongeorganiseerde boeren! ( lid nmv of nvv of nav mag ook)

Als lid betaal je contributie voor wat ze zouden moeten doen, maar niet doen. Vindt je het gek dat er zo weinig meer lid zijn.
Ik heb reeds eerder aangegeven dat als LTO eens stopt met belangen wegonderhandelen, ze weer leden terugkrijgen. Gewoon als organisatie laten zien dat je er voor hun leden staat en niet als verlengstuk om overheidsbeleid uit te dragen. En nee oprecht belangen behartigen blijkt niet altijd politiek correct te werken, dus moet je soms politiek incorrect maar voor je leden herkenbaar correct zijn, en grenzen stellen die niet onderhandelbaar zijn!
geert 22 Februari 2016
Het hek is van de Dam,elke lullo in Den Haag heeft verstand van landbouw,maar heeft de handen schoon en geen strontlaarzen !!
LEO 22 Februari 2016
geert schreef:
Het hek is van de Dam,elke lullo in Den Haag heeft verstand van landbouw,maar heeft de handen schoon en geen strontlaarzen !!


Geert, je bedoeld veeteelt. Landbouw kan prima zonder strontlaarzen.

Verwacht NOOIT meer iets positiefs uit Den Haag, dan kan het mogelijk op een dag een klein beetje meevallen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden