Schaalvergroting is de trend

Zwitserse melkers moeten fors minder produceren

18 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Zwitserse boeren hebben in 2015 opnieuw minder melk geproduceerd. Ondanks dat de melkproductie terugliep, hebben melkveehouders in het Alpenland te kampen met een slechte melkprijs. Daarbovenop verslechtert een hoge Zwitserse Frank de exportpositie van de Zwitsers.

3 procent moet de productie verminderen

In januari deed het bestuur van de Schweizer Milchproducenten (SMP) daarom een oproep om de productie van terug te schroeven naar het niveau van vroegere jaren, zo meldt de Berner Zeitung. Bij de huidige vraag moet de Zwitserse productie met circa 3 procent worden verlaagd, aldus het bestuur.

Vorig jaar produceerden Zwitserse melkveehouders 1,5 procent minder ten opzichte 2014, tot een hoeveelheid van 3.370.000 ton. Deze terugloop kwam onder meer doordat ruim 800 bedrijven stopten met melken. Het totaal aantal bedrijven kwam daarmee uit op bijna 21.800 bedrijven. Tien jaar geleden waren dit er nog 30.000.

De schaalvergroting in de melkveehouderij is in Zwitserland duidelijk zichtbaar. Bijna 570 bedrijven produceerden vorig jaar meer dan een half miljoen kilo melk, 47 bedrijven produceerden zelfs meer dan een miljoen kilo melk. De van oudsher kleine Zwitserse bedrijven, krijgen steeds meer een gangbare Europese omvang. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden