Interventieprijs naar 28 cent

Sinds 1980 was de Europese melkmarkt niet zo slecht

19 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De Copa Cogeca stelt dat de situatie op de agrarische markt voor het laatst in 1980 zo slecht was. Onder meer voor melk wil de Copa een hogere interventieprijs. De Ieren stellen 28 cent voor. 

Vorig jaar wisten de Europese melkveehouders een stijging van 3 miljoen ton neer te zetten in de melkproductie, waarvan de Europese Commissie er 2,8 miljoen van de markt liet verdwijnen. Zo klonk het tijdens de bijeenkomst van de Copa Cogeca. 

De Europese melkveehouders, met de Ieren en Nederlanders voorop, willen melk produceren. Aangemoedigd door het einde van het melkquotum in april en de hoge melkprijs in 2013 lukt dat ze goed. Helaas is dit niet wat de markt nu ondersteunt. Vraaguitval in veel belangrijke importlanden maakt juist dat minder melk gewenst is. Een uitzonderlijke situatie. 'In 1980 was de markt voor het laatste zo slecht', aldus de Copa Cogeca. 

Het is nu niet de tijd voor tijdrovende brainstormsessies 

De belangenbehartiger voor zowel de Europese veehouders als verwerkers stelt dat de interventieprijs voor melk moet stijgen tot boven de productieprijs. 'Ook moeten retailers een eerlijke prijs betalen. 

De Ieren hebben wel een idee van hoe hoog die prijs moet zijn. Namelijk 28 cent. ‘Wat de Europese melkveesector nodig heeft is een realistische en kostendekkende interventieprijs’, aldus ICMSA voorzitter John Corner tegenover Irish Examiner.

De oproep van de Europese Commissie aan de EU-lidstaten - om met voorstellen te komen over oplossingen voor de lage melkprijzen – is goed ontvangen bij de belangenvereniging van Ierse melkveehouders.

Als input voor de Farm Council meeting, die 14 maart gepland staat, zijn de Europese ministers van Landbouw uitgedaagd om met voorstellen te komen voor een concrete aanpak. In Ierland is men klip en klaar over mogelijke oplossingen. De Ierse belangenbehartiger pleit voor een interventieprijs van 28 cent per liter. De Ieren willen in elk geval geen hernieuwd quoteringsysteem, zo bleek wel uit een reactie eerder deze week.

Wat Corner niet begrijpt is waarom lidstaten gevraagd worden voor nieuwe of innovatieve maatregelen. ‘Wat we niet moeten gaan doen is het organiseren van brainstormsessies, want die luxe van tijd heeft de Europese zuivelsector niet. Waar de Europese melkveehouderij nu behoefte aan heeft, is een realistische interventieprijs die de markt stabiliseert.’ Ook geeft Corner aan dat de Europese Commissie nog eens goed moet kijken naar de marges die worden gerekend door ‘dominante’ verwerkers in de keten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
K Oe 20 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868315/Sinds-1980-was-de-Europese-melkmarkt-niet-zo-slecht-]Sinds 1980 was de Europese melkmarkt niet zo slecht[/url]
De enige oplossing is vrije marktwerking en een einde aan interventie. Aanbod en vraag zijn uit balans en dus maar 2 mogelijkheden. Een lagere melkprijs en dus lagere productie of lagere eindproduct prijzen en dus meer vraag.

Mvgr K Oe
zoeff 21 Februari 2016
Hoezo, vrije markt werking, Canada heeft een gesloten grens, de V.S. steunt de boeren indien nodig met miljarden en Rusland gooit om het minste of geringste de grens dicht.
Er zou na afschaffing van het quotum niet meer melk op de Europese markt komen, wat N.L meer levert wordt door andere Europese landen minder geleverd, werd ons wijsgemaakt. Het blijkt dat ze ons werkelijk alles wijs kunnen maken.
Abonnee
Akkerbouwer 21 Februari 2016
Als iets verschrikkelijk achterhaald is dat de interventie, gewoon een vrije markt werking en je gezond boerenverstand gebruiken. Als je denkt dat de bomen tot in de hemel groeien krijg je de deksel op je neus. Iedereen veel succes met ONDERNEMEN
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden