Inside: Melk & Voer

Iets meer voerhandel bij een wisselende grasgroei

19 April 2016 - Herma van den Pol

Waar het kan lopen de koeien buiten, maar op de meeste plaatsen is het nog te nat of voldoet de hoeveelheid gras niet. De eerste snede is daarmee voor de meeste melkveehouders nog ver weg. Wat het voor effect heeft op de voerhandel blijkt uit een analyse van Boerenbusiness voer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar het land het toelaat lopen de koeien alweer buiten. Op een enkele plaats bevindt ook het jongvee zich alweer buiten en een hoge uitzondering heeft de eerste snede gras alweer gemaaid. De bodemtemperatuur wordt als goed omschreven. Dat er toch nog lang niet overal voldoende gras staat wordt teruggevoerd op de mestgift. 

Nu begint het aftellen tot de eerste snede en de aansluiting op het nieuwe oogstjaar. Lang niet overal lukt dit zonder de aankopen van voer. Het levert op diverse plaatsen meer actie op in de handel van snijmaïs, waar andere juist aangeven dat het weer wat tot rust komt. Handel die overigens veelal bestaat uit kleine vrachten. 

57,25

euro

per ton voor snijmaïs

Anders dan een week eerder ziet het er naar uit dat de goedkoopste en slechtste partijen maïs van de markt verdwenen zijn. Hierdoor wordt de onderkant van de markt opgetrokken naar 53 tot 54 euro per ton, franco boerderij. Het gaat dan om maïs met een lage droge stofgehalte en een lager gehalte aan zetmeel. De meer gemiddelde partijen rond de 35 procent droge stof bewegen tussen de 56 en 58,50 euro per ton franco boerderij. Het levert een gemiddelde op van 57,25 euro franco boerderij.   

Ook bij kuilgras valt niet goed te zeggen of er meer actie is of niet. De één zegt van wel, de ander vindt het juist rustiger. Voor balen wordt een prijs genoemd van 35 tot 45 euro. Voor kuil ligt de prijs op 50 tot 55 euro per ton franco boerderij. De prijzen van voeraardappelen zijn iets omlaag gekomen. Aan de onderkant staat een 32 euro bij een bovenkant van 37 euro per ton franco boerderij. 

In het graszaadhooi blijven de prijzen al weken achter elkaar staan en dit gebeurt ook deze week. De prijs blijft staan op 130 tot 140 euro per ton. De hogere prijs geldt voor Roodzwenk. Meer beweging is er in de prijs van weidehooi. Daar zijn de hoogste prijzen verdwenen. Het grootste deel van de zaken vindt plaats tussen de 160 en 180 euro per ton, wat een gemiddelde oplevert van 170 euro per ton franco boerderij.    

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden