Boerenbusiness analyse

Is dan toch finale renteswapaffaire in zicht?

22 Juli 2016 - 2 reacties

Letterlijk jaren nadat het balletje aan het rollen kwam is er dan toch licht aan het einde van de renteswaptunnel. Ook Deutsche Bank ging donderdag akkoord met het herstelkader. Goed nieuws, maar nog geen juichstemming bij de agrarische ondernemers. Meer in een analyse van Boerenbusiness. 

Dossier: Renteswap

Rabobank, ABN Amro, ING, Van Lanschot en SNS sloten zich in de eerste weken van juli al aan bij een vrijwillig herstelkader voor het renteswapdossier. Het herstelkader streeft er naar om een einde te maken aan de jarenlange kwestie rondom de renteswap. Daarom moeten agrarische ondernemers wel extra goed opletten, want akkoord gaan met het kader betekent ook dat er geen mogelijkheid meer is om later een zaak aan te spannen. Door een 'finale kwijting' wordt het dossier afgesloten.     

De bank waarmee het balletje begon te rollen 

Hoewel deze banken het overgrote deel van de agrarische sector vertegenwoordigen ontbreekt de hoofdrolspeler nog: Deutsche Bank. Juist de bank, waarmee het balletje begon te rollen. Donderdag kwam er pas groen licht en zegde ook deze bank toe zich aan te sluiten bij het herstelkader. 

Degene die zich de laatste jaren ingezet hebben om deze zaak tot een goed einde te brengen, waaronder Harm Wiegersma, van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), zijn opgelucht, maar wachten ook af wat de bank gaat doen. 

Waarom? In december 2012 begon de zaak te rollen toen de Deutsche Bank aankondigde te stoppen met financiering van agrarische klanten die minder dan één miljoen euro omzet draaien. Ongeveer 1.200 agrarische klanten die de bank in 2010 overnam van ABN Amro. Het betekende dat zolang een ondernemer geen extra krediet wilde er niet zoveel aan de hand was, maar ontstond er om wat voor reden behoefte aan extra krediet dan moest een ondernemer op zoek naar een andere bank. 

Bij het overstappen van bank bleek de renteswap een onmogelijke hindernis. 'Veel boeren waren geketend door de renteswap', zegt Wiegersma. Iets wat ze afsloten toen ze nog onder ABN Amro vielen. Toen eenmaal de Deutsche Bankzaken aan het licht kwamen, bleken ook andere ondernemers bij diverse banken in Nederland grote schade te ondervinden van de swaps die veelal afgesloten werden in de periode 2007 tot en met 2010, toen de rentes op een ongekend hoog niveau stonden. De economische crisis maakte daar een einde aan.

Rente kon alleen maar stijgen

Marianne Adema zei daarover in een column op Boerennbusiness: 'Een rode lijn in de dossiers is dat de klant zich destijds door zijn ‘vertrouwde’ bankmedewerker heeft laten overtuigen dat de rente alleen maar kon stijgen. Hoe meer en hoe langer swappen, hoe beter het zou zijn. De klant werd er vaak niet op gewezen dat ook het (financieel) risico hierbij toeneemt en dat de renteswap erg nadelig kan werken bij rentedaling. Ondanks dat niemand de rente kan voorspellen en banken ook met hun eigen rentevisie vaak niet langer dan één jaar vooruit kijken, wisten zij vele klanten te overtuigen.'        

Jeroen Dijsselbloem, minister van financiën, gaf de banken in 2012 een kans om zelf orde op zaken te stellen. Ze kregen de kans om dossiers opnieuw te bekijken en fouten te herstellen. Het pakt niet goed uit, want in december 2015 oordeelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat de herbeoordeling door banken 'onjuist en onzorgvuldig' was.

Ongeveer drie jaar duurt de kwestie dan al. Een nare situatie voor degene die klem zitten. Maar daarna begint er vaart in de affaire te komen. Begin juli is er dan het verlossende herstelkader. Waar de Deutsche Bank nu ook onderdeel van uitmaakt. 

Z24 zette op een rij dat de Rabobank 700 miljoen euro gereserveerd heeft voor de regeling, ABN Amro een half miljard euro en ING tikt 250 miljoen euro af. Hoeveel het de Deutsche Bank gaat kosten is nog niet bekend. Ook is Wiegersma voorzichtig, want technisch gezien is dit het tweede herstelkader. Het eerste was de kans die Dijsselbloem de banken gaf en waar geen goed gehoor op kwam. Wiegersma wacht dan ook eerst de uitvoering af voor er echt opgelucht adem gehaald kan worden. Zijn advies aan ondernemers luidt wel dat ze zich goed moeten laten adviseren en goed moeten blijven opletten.     

Daarmee komt de finale van de renteswapaffaire in zicht. Voor degene bij de Rabobank was het een nare aangelegenheid, maar die hoefden niet van bank te wisselen. Voor de agrarische ondernemers ondergebracht bij Deutsche Bank en vanaf december 2012 vogelvrij was het een drama. Nu kan er bijna weer opgelucht adem gehaald worden.     

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
arlo 6 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870825/Is-dan-toch-finale-renteswapaffaire-in-zicht?]Is dan toch finale renteswapaffaire in zicht?[/url]
bij deze deel ik u mede dat een veehouderij bedrijf moest stoppen om dat het niet meer op te brengen was met de rente swap en derivaten het boeren bedrijf is door de bank verkocht met pijn in het hart van het gezin.
Farmer 20 December 2016
Om dezelfde reden heb ik veel grond moeten verkopen op aandringen van de bank en dreigen met een executieverkoop.
Kwam onder bijzonder beheer en alleen maar op kosten gejaagd door hoge rentes en het moeten indienen van allerlei rapporten, prognoses en taxaties.
Heb nu geen levensvatbaar bedrijf meer en een zoon die graag het bedrijf zou overnemen.
$$$$ 22 December 2016
leg eens uit farmer wat er gebeurd is
als je netjes de rente betaald die is vastgelegd ( geswapt ) veranderd er toch niets ?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox