Countus Melkvee Index

Najaar zet kaders voor lucht in melkveebalans

8 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Toeval of niet, maar de slachtingen van koeien kelderen in de laatste week van juli omlaag. Er komt weer zicht op betere tijden in de melkveehouderij, waarmee elke liter extra weer bruikbaar wordt. Wellicht mede ingegeven doordat de fosfaatrechten dichterbij komen. Meer in een toelichting op de Countus Melkvee Index, samengesteld in samenwerking met DCA. 

Vanaf september door 100 punten heen 

Nog niet eerder was het zo moeilijk om te zeggen waar de prijs van melk heen gaat als in 2016. Het einde van het melkquotum maakte een einde aan de voorspelbaarheid van Europese melkveehouders en daarmee begon de zoektocht naar de beweegredenen van melkveehouders. Vast staat dat een lagere melkprijs geen argument is voor een lagere melkproductie. En steun voor het produceren van minder melk lijkt dat ook niet aan te moedigen. 

Een tegenvallende voederwinning en weideseizoen en droogte zijn wel degelijk argumenten voor minder melk. Zowel in West-Europa als delen van Oost-Europa kampen met tegenvallers. In West is het plaatselijk te nat, in Oost te droog. Minder melk en lagere gehaltes pakken goed uit voor de vetmarkt. Ook het remmen in de productie van kaas heeft geholpen. Zowel boter, kaas als volle melkpoeder werken zich omhoog en dit vertaalt zich in het vooruitzicht op een hogere rendement vanaf september.

Een kleine tegenvaller in de zomer blijkt de prijs van krachtvoeders en toch wijzen de beurzen nog steeds op lagere prijzen na de nieuwe oogst. Ook komen de fosfaatrechten er aan. Iets wat zijn uitwerking gaat hebben op de mestmarkt. Ook moedigt het minder melk aan en geeft het in 2017 zicht op verder prijsherstel. 

In week 31 staat de Index weer op 93,10 punten, het 10-jarig gemiddelde is 100. Vanaf september werkt de Index zich weer boven 100 punten uit. Iets wat er aan het begin van het jaar nog niet in zat en vooral te danken is aan het succes van melkvet.  

Meer index

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Rabo 8 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871053/Najaar-zet-kaders-voor-lucht-in-melkveebalans]Najaar zet kaders voor lucht in melkveebalans[/url]
Is toch bijzonder melk is enige product die ik ken waar prijs van terug aantrekt zonder dat er meer afzet komt of minder melk productie
geert 16 Augustus 2016
Voer genoeg hier in Noord- Nederland ,de grasgroei mag wel stoppen. Nog weinig ruimte meer voor kuilvoer. Balen maken is ook niet meer lucratief.
Grad 20 Augustus 2016
geert
Toen er in het Noorden muizenschade was piepte je wel anders.
DE prijzen van de melk en omzet en aanwas was veel beter dan nu.
Ik denk dat die boeren met veel waterschade veel meer zorgen hebben dan
jullie toen in het Noorden . Bij ons in de regio is maar weinig voer en de
akkerbouwgewassen zijn ook slecht. Ik denk dat je niet zo moet spotten met
je collega 's in het Zuiden
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden