Column Erik Colenbrander

Geeft late hittegolf de melkmarkt een zetje?

27 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het wordt spannend: komt er een officiële hittegolf of niet? Vrijdag koelde wind van zee het westen af. Ook De Bilt, waar voor de derde dag achtereen een dertiger gemeten had moeten worden.

Het goede nieuws voor recordjagers en weerfanaten: ook morgen en overmorgen zijn er kansen op een derde dertiger in de Bilt. Het zou uniek zijn, gezien het ver gevorderde zomerseizoen.

Misschien wel twee weken hittestress

Officiële hittegolf of niet, het weer maakt met een indrukwekkende eindsprint veel goed van de sombere zomer vol wateroverlast. In ieder geval in de beleving van de burger. Maar als je in de boerenbusiness zit?

Aardappels laten hun eindsprint achterwege, slecht bewortelde gewassen laten het nu helemaal afweten. Daarentegen groeit het gras als nooit tevoren en wordt goede maïs zienderogen nog veel beter. En de melkaanvoer loopt terug. Een paar dagen hitte geeft nauwelijks een reactie. Meer een hele week matige tot ernstige hittestress wel.

Zoals het er nu uitziet worden het misschien wel twee weken. Want na een dip op maandag herstelt de zomer zich waarschijnlijk weer. Dus is het reëel om te veronderstellen dat er een prijsopdrijvend effect op de zuivelmarkt gaat ontstaan. Een hittegolf raakt immers nooit alleen Nederland maar alle gebieden langs de Westeuropese kust waar veel melk wordt geproduceerd. Net op het moment dat de berichten over de herstellende zuivelmarkt zich gaan opstapelen. En het duidelijk wordt dat de crisis veel stoppers veroorzaakt.

Het Scandinavische Arla ontvangt voor het eerst in de moderne historie dit jaar ruim 100 miljoen liter melk minder. Als het zo doorgaat wordt de melkregulering, die vanaf oktober 14 cent per liter oplevert voor elke liter minder geleverde melk, een flop. De ongekend late hittegolf geeft het laatste zetje. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

hittegolf
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden