Plus voor boter en kaas

Melkaanvoer EU creëert ruimte voor spotprijzen VS

31 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Boter trekt de aandacht in de Amerikaanse spotnoteringen met volumes op het hoogste niveau sinds 2 jaar tijd. De handel in melkpoeder valt in oktober daarentegen juist tegen, terwijl de kaasprijs in Amerika te dealen heeft met een ruime voorraad, al wordt dit gecompenseerd door goede exportcijfers naar China. Per saldo is de stemming postief in de Amerikaanse spotmarkt voor zuivel.  

De spotnotering voor boter, die wordt verhandeld op de beurs van Chicago (CME), klom vorige week 16 cent omhoog tot 1,92 dollar per pound (=0,45 liter) De prijsopleving is vooral te danken aan de gestegen verhandelde volumes, die zelfs hoogste niveau sinds twee jaar tijd noteerden. Dit terwijl de aanvoer vanuit diverse windstreken in de VS ietwat aan de krappe kant is.

Door tegenvallende Chinese importcijfers moest de notering van melkpoeder opnieuw een stap terugdoen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar kromp de Chinese import van melkpoeder met maar liefst 48 procent tot zelfs de laagste volumes sinds september 2011.

Hoge voorraad vooralsnog geen probleem voor kaasprijs

Ondanks dat de kaasvoorraad in Amerika als overvloedig wordt omschreven en de binnenlandse vraag iets tegenvalt, kan de kaasprijs in Amerika gewoon naar boven kijken. Dit is vooral te danken aan de goede exportcijfers van kaas naar China. Ten opzichte van het langjarig gemiddelde is de uitvoer van kaas met maar liefst 27 procent toegenomen. Ook de uitvoer van wei, die sinds september hoge volumes noteert, kan nog steeds in de benen kunnen blijven. In oktober exporteerde Amerika zo’n 104 miljoen pounds aan wei. In 9 jaar tijd was het uitvoervolume van de maand oktober pas de vijfde keer dat de grens van 100 miljoen pounds werd gepasseerd. In de laatste week van augustus steeg de spotnotering voor wei daarom met 5 procent tot 3,34 dollar per pound.

 Wat eveneens een positief effect heeft op de Amerikaanse spotprijzen zijn invloeden aan de andere kant van de oceaan. Oftewel een lagere melkaanvoer in Europa geeft ruimte om omhoog te kunnen kijken, terwijl de melkaanvoer in Australië en Zuid-Amerika krapper uitvallen dan vooraf gecalculeerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden