Kaasprijzen in de lift

Melkprijzen in de VS nemen ook weer toe

8 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

In juni bereikten melkprijzen in de VS het laagste punt, daarna begonnen ze weer toe te nemen. Stijgingen die ook de komende tijd nog aanhouden, aldus het Amerikaanse Dean Foods. Steun wordt gevonden op de beurs van Chicago. Daar toonden kaasprijzen in de eerste week van november een rap herstel. 

Kaasproductie blijft hoog

De eerste dagen van november resulteerden in een spectaculair herstel van de kaasprijs. Opmerkelijk want de kaasproductie blijft hoog. In september kon zelfs de hoogste productie voor deze maand opgeschreven worden. Het merendeel van de kaasproductie bestaat daarbij uit Italiaanse kaas. Cheddar werd minder geproduceerd.

Waarschijnlijk komen de hogere prijzen op de beurs van Chicago tot stand door de krappere productie van Cheddar. Vooral de voorraden verse kaas beginnen te slinken nu de vraag toeneemt. Daar staat tegenover dat er nog een grote voorraad oude kaas in de pakhuizen ligt. De prijs van Cheddar blokken tikte het hoogste punt in bijna een jaar tijd aan.

Niet alleen kaas doet het goed ook boter kijkt weer naar boven. Ondanks dat er meer dan genoeg room beschikbaar is in het westen en het centrale deel van Amerika worden de voorraden in het oosten van het land krapper. Tegelijk neemt de export weer toe nu de Amerikaanse boterprijs weer in lijn ligt met prijzen op de wereldmarkt. Dit door grote prijsstijgingen in de EU.

Melkpoeder blijft de zwakke noot. Toch ziet Dean Foods goede kansen voor een verdere stijging van de melkprijs. De kans dat de VS minder melk gaat produceren is daarmee verder afgenomen. Wereldwijd blijven er dan ook veel extra liters beschikbaar. Ondertussen kijken ook verwerkers in de VS steeds meer naar merken en hogere marge producten. Iets wat in de EU al langer gebeurt.   

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden