Inside: Melk & Voer

Melkveehouder lonkt vooral naar stro

8 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

FrieslandCampina verhoogde in de laatste week van oktober de melkprijs. Goed nieuws, maar vooral welkom om het financiële gat te dichten. Voor een opleving in de voerhandel kon het niet zorgen. Wat wel voor beweging in de prijs zorgt is het einde van de aflandperiode. Ook bij voeraardappelen zijn er ontwikkelingen. Dit en meer in een analyse van Boerenbusiness Voer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de snijmaïs is de oogst achter de rug. Doordat afland plaats maakt voor kuilmaïs neemt de prijs automatisch toe. Er is immers werk voor verzet. Het levert een franco boerderijprijs op van 55 euro. Toch illustreert het niet meer hamdel. Nog steeds wordt deze als rustig omschrijven. 

Tot een week geleden ging de grasoogst ook nog gewoon door. Het levert een riante voorraad eigen eiwit op. Het betekent dat er amper bijgekocht hoeft te worden. De prijs blijft staan op 35 tot 40 euro. 

Net zo rustig is het in hooi. Weidehooi schrijft een prijs op van 150 euro franco per ton, maar kan veehouders niet verleiden. Graszaadhooi blijft staan op 125 euro per ton, voor Rood- en Rietzwenk geldt een premie.

Het stro waar de ondertoon vast is. Ongesneden tarwe en gerst begint op 105 tot 110 euro per ton. Voor gesneden geldt een premie oplopend tot 165 euro per ton fabrieks gehakseld. Er lijkt iets meer vraag ten koste van hooi.   

Deze week trekken ook de reststromen uit de aardappelindustrie de aandacht en ook die waren al flink gestegen in oktober. Stoomschillen bijvoorbeeld zijn schaars en de schil is ook wat aan de dunne kant, waardoor er simpelweg minder product beschikbaar is. Daarbij zijn fabrieken minder happig om twijfelachtige aardappelen te verwerken tot puree of kroketten en daarom zijn logischerwijs ook deze reststromen schaars en dus gevoelig voor prijsverhogingen. Ook deze week 3 euro op de prijs van voorgebakken aardappelproduct per ton. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden